× ABONNEREN

Als moeder weer aan het werk...

22 maart 2018 R.E. Ullersma, L. Vermeulen Geen reacties

Sinds 3 weken is deze kersverse mama weer aan het werk met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Het grootste nadeel is dat ik mijn zoon 3 dagen in de week moet missen en alle nieuwe dingen die hij op die dagen voor het eerst doet niet meemaak. De eerste dag dat ik hem naar de oppas bracht, huilde ik in de auto op weg naar mijn werk dan ook tranen met tuiten. Ja, ook ik ben door het moederschap in positieve zin een emotioneel wrak geworden.

Een ander ‘nadeel’ is het kolven tijdens het werken. Wetenschappelijk is aangetoond dat borstvoeding de beste voeding is voor je kindje en wie dus het beste voor haar kind wil, zit 3 keer per dag te kolven op haar werk. Naast het feit dat een kolf aan de borst gewoon veel minder leuk is dan een baby, is het als tandarts vrij lastig om 10-15 minuten (ik heb geluk dat het bij mij zo snel gaat) rustig ontspannen de tijd te nemen om te kolven. Zodra het rooster wat uitloopt ben je namelijk aan het kolven met de gedachte dat er mensen in de wachtkamer op je zitten te wachten en ondanks dat ik het wel probeer zit ik er dan niet echt ‘relaxed’ bij. Helemaal erg is het wanneer een assistent aan de deur klopt omdat de patiënt wil weten hoe lang het nog duurt. Op dat moment onderdruk ik de neiging om te roepen: “nog 50 milliliter!”.

Maar gelukkig heeft het krijgen van een baby ook veel voordelen op de werkvloer. Opeens kan ik veel beter ‘levelen’ met zwangere vrouwen, kersverse moeders en gevorderde mama’s en papa’s. Regelmatig zitten zowel patiënt als ik met natte ogen van geluk in de behandelkamer als we wat kletsen over de wonderen van het krijgen van een kind. En zodra ik vertel dat ik het moeilijk vind om hem een dag te moeten missen jammeren alle moeders met me mee. Het krijgen van een kind schept een band waarvan ik het bestaan niet wist!

Het is duidelijk dat mijn leven is veranderd en hoewel ik de tandenwereld nog heel erg leuk vind, sta ik aan het einde van elke werkdag te poppelen om weer naar huis te gaan.

(Lisa Vermeulen, tandarts)