× EINDEJAARSACTIE

Antibiotica zelden geïndiceerd in de tandheelkunde

19 september 2019 Geen reacties

“Door tandartsen en mka-chirurgen wordt met grote regelmaat antibiotica voorgeschreven. Dat is in een klein deel van de gevallen zinvol, maar vaak kan een patiënt ook zonder een antibioticum genezen. Microbiologische diagnostiek wordt slecht heel beperkt uitgevoerd en is complex en tijdrovend. Met een klein arsenaal aan orale antibiotica kan meestal worden volstaan”, schrijft arts-microbioloog Kees Verduin in het komende NTVT-themanummer over antibiotica. Volgens Verduin zijn antibiotica zijn geïndiceerd als een dentogene infectie samengaat met koorts of als er tekenen zijn dat de infectie meer systemisch van aard is zoals lymfadenopathie of trismus. Ook dient een patiënt met cellulitis van het hoofd-halsgebied, al dan niet met slikstoornissen, in ieder geval met antibiotica te worden behandeld. Tevens hebben antibiotica bij parodontitis een plaats in de behandeling.

Het thema ‘Antibiotica’ gaat in op allerlei aspecten van antibiotica binnen de mondzorg: de indicatie, het voorschrijven van het middel door Nederlandse tandartsen, de zorg over resistentie en of het middel als profylaxe moet worden toegediend bij patiënten met een risico op endocarditis, bij immuungecompromitteerde patiënten, bij patiënten met een endoprothese of bij patiënten die radiotherapie hebben ondergaan.

Doel van dit thema is tandartsen-algemeen practici en iedereen werkzaam in de mondzorg een handvat te geven in de dagelijkse praktijk en antwoord te geven op vragen als: moet ik bij deze patiënt antibioticaprofylaxe geven? Welk antibioticum, in welke dosering en hoe lang?

Het thema ‘Antibiotica’ verschijnt op vrijdag 4 oktober aanstaande:
- Wanneer zijn antibiotica nu echt geïndiceerd?
- Zo werkt antibiotica
- De zin en onzin van antibioticaprofylaxe
- Casuïstiek over gebruik van antibiotica

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties