× ABONNEREN

AUV-alumnusprijs naar Alice Grasveld

9 november 2017 Geen reacties

Op de jaarlijkse alumnidag van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) van 4 november 2017 werd de AUV-alumnusprijs ter waarde van 3.000 euro (eerste prijs) uitgereikt aan Alice E. Grasveld (medisch & cultureel antropoloog en mondhygiënist) voor haar actie- en onderzoeksproject ‘Healthy Teeth Challenge’ voor de organisaties 7Senses en Dental Wellness Trust. Doel van dit project was een goede mondhygiëne onder scholieren (0 tot 12 jaar) in Mfuleni Township in Kaapstad te promoten. Immers, zo’n 80% van de kinderen heeft last van tandbederf en als gevolg daarvan tandpijn. De pijn is, naast diarree, een van de meest voorkomende redenen van schoolverzuim, terwijl juist scholing de manier is om armoede te ontvluchten.

Grasveld en haar team van 4 Nederlandse studenten en 2 lokale vrouwen onderzochten van maart tot en met mei 2017 welk type interventie, rekening houdend met de lokale omstandigheden, het beste samen met de lokale bevolking kon worden gecreëerd om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren. Het onderzoek leverde inzicht op in de hoofdoorzaken en uitkomsten van het tandbederf en welke belanghebbenden er actief betrokken zijn bij mondgezondheid in Mfuleni Township. Door deze gegevens te bespreken met de lokale bevolking, kon een mondhygiëne-interventieprogramma (actieplan) worden opgezet dat door de bevolking wordt omarmd. Nu zullen 2.000 scholieren elke dag op school hun handen wassen en hun tanden poetsen onder begeleiding van leden uit de gemeenschap (moeders en leraren).

De AUV-alumnusprijs bestaat uit een eerste, tweede en derde prijs die respectievelijk waaraan geldbedragen zijn verbonden van respectievelijk 3.000, 2.000 en 1.000 euro. De prijs is ingesteld als aanmoedigingsprijs voor UvA-alumni tot 40 jaar, die via een project een bijzondere bijdrage aan de maatschappij leveren. De AUV meent dat de winnaar een inspiratiebron voor anderen is en geldt als belofte voor de toekomst.