× ABONNEREN

Bacteriofagen ingezet bij ernstige botinfecties

12 maart 2019 Geen reacties

In het UZ Leuven in België gebruiken artsen sinds begin 2018 bacteriofagen bij patiënten met ernstige botinfecties en bij wie de conventionele antibioticabehandeling niet meer werkte.

Vanwege toenemende resistentie van bacteriën voor antibiotica groeit de interesse voor alternatieven om infecties te bestrijden. Bacteriofagen zijn virussen die schadelijke bacteriën kunnen vernietigen. In het UZ Leuven lopen er onderzoeken naar de impact van bacteriofagen op de patiënt en zoekt men nieuwe fagen om patiënten met ernstige infecties te kunnen helpen. “Dat onderzoek is broodnodig, want we weten nog te weinig over de impact van bacteriofagen in een klinische omgeving. Wat komt er in de bloedbaan van patiënten terecht? Hoe lang blijven de fagen actief? In welke vorm en hoe gebruik je fagen het best? Daar hebben we momenteel geen duidelijk antwoord op. De studies uit Oost-Europa die in het verleden gebeurden, beantwoorden niet aan de strenge criteria die wij stellen aan clinical trials. In UZ Leuven zijn we sinds vorig jaar gestart met de behandeling van bacteriofagen bij patiënten met heel ernstige infecties op de botten en weke delen. We doen een spoeling met bacteriofagen tijdens en na een chirurgische ingreep, om zo de infectiehaard rechtstreeks te behandelen. De eerste resultaten daarvan zijn in ieder geval veelbelovend”, aldus traumatoloog prof. dr. Willem-Jan Metsemakers van UZ Leuven. Het universitair ziekenhuis werkt nauw samen met Jean-Paul Pirnay van het Militair Hospitaal Koningin Astrid en prof. Rob Lavigne van het laboratorium voor gentechnologie van de KU Leuven, koplopers in het Europese bacteriofaagonderzoek.

De bacteriofaagtherapie kreeg onlangs een Belgisch wettelijk kader waardoor de therapie nu voor meer patiënten kan worden gebruikt. “We zijn erg blij met het nieuwe wettelijke kader. De eerste successen die we het voorbije jaar boekten met patiënten met ernstige botinfecties zijn veelbelovend”, zegt Metsemakers.

De hoop leeft dat de faagtherapie in de toekomst ook een oplossing zal zijn voor patiënten met longinfecties, mucoviscidose, maag-darminfecties of andere ernstige ontstekingen die niet meer met antibiotica behandelbaar zijn. Metsemakers: “Bacteriofagen kunnen in de toekomst misschien levensreddend zijn voor patiënten die niet meer behandelbaar zijn met antibiotica. Maar daarvoor hebben we eerst verder klinisch-wetenschappelijk onderzoek nodig.”

Ook in Nederland vragen artsen al jaren om faagtherapie toe te laten in Nederlandse ziekenhuizen.

(Bron: UZ Leuven, 26 februari 2019)