× ABONNEREN

Ball- of locator-abutment onder gebitsprothese?

18 september 2019 Geen reacties

Het gebruik van locator-abutments voor de retentie van een gebitsprothese in de onderkaak vraagt meer onderhoud en levert minder retentie dan het gebruik van ball-abutments. Dit resulteert in een lagere Oral Health Impact Profile voor de gehele populatie (OHIP14-T)

De onderzoekers van de Universiteiten van Nijmegen en Gent vroegen zich af of het gebruik van locator- of ball-abutments voor de retentie van een gebitsprothese in de onderkaak verschilt in onderhoud en technische retentie van de gebitsprothese en in de kwaliteit van leven van de patiënt.

Van de 106 patiënten kregen er 37 patiënten een ball-abutment en 69 een locator-abutment. Na 5 jaar waren respectievelijk 34 en 56 patiënten nog beschikbaar voor het onderzoek. De resultaten na 1 en 5 jaar lieten een significant hogere plaquescore zien in de locator-groep vergeleken met de ball-groep. De retentie van de onderprothese bleek significant beter met ball-abutments dan met een locator-abutment. Daarnaast bleek het aantal klachten, zoals drukplekken en pijn, minder te zijn in de ball-groep.

De onderzoekers stellen dan ook dat implantaatgedragen gebitsprothesen altijd onderhoud nodig zullen hebben, maar dat dit bij het gebruik van locator-abutments zorgt voor een slechtere Oral Health Impact Profile.

(Bron: Clin Implant Dent Relat Res, 27 augustus 2019)

(Beeld is van H. Dwivedi, uit publicatie in J Den Implant, en gebruikt met licentie CC BY-NC-SA)