× ABONNEREN

Behandeling herstelt immuunstatus bij chronische parodontitis

26 augustus 2019 Geen reacties

De initiële behandeling van chronische parodontitis zorgt na 3 weken voor een herstel van de immuunstatus van circulerende afweercellen. De immuunstatus van die afweercellen wordt dan vergelijkbaar met de immuunstatus van een controlegroep zonder parodontitis.

Onderzoekers van de Stanford University in de Verenigde Staten vergeleken in een prospectief onderzoek de verhoudingen waarin in het bloed circulerende afweercellen voorkwamen en welke biologische afweerreacties geactiveerd waren bij 14 patiënten met chronische parodontitis en 14 gezonde vrijwilligers. Met moderne technieken en machine learning-analysemethoden, waaronder massacytometrie, werd de immuunstatus van de afweercellen bepaald nadat ze blootgesteld waren aan Porphyromonas gingivalis-lipopolysaccharide (PgLPS) of een mix van cytokines. Drie weken na de initiële behandeling werd van 9 patiënten en 7 vrijwilligers een vervolgmeting gedaan.

De onderzoekers toonden aan dat chronische parodontitis geen invloed had op de verhoudingen waarin immuuncellen voorkomen in het bloed. Wel werden afwijkende activatiepatronen in neutrofiele granulocyten, monocyten en natural killer-cellen aangetroffen. Verrassend was dat stimulatie van de afweercellen met PgLPS tot een activatie van de afweercellen leidde terwijl een mix van cytokines juist een dempend effect had. Parodontale behandeling bij de patiënten leidde tot een herstel van de immuunstatus na 3 weken.

(Bron: Journal of Dental Research, 21 juni 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties