× ABONNEREN

Botperforaties versnellen orthodontische tandverplaatsing

21 augustus 2019 Geen reacties

Het plaatsen van kleine boorgaten (micro-osteoperforation, MOP) in het kaakbot versnelt de orthodontische verplaatsing van cuspidaten met gemiddeld 0,45 mm per 4 weken. De distale verplaatsing van de cuspidaat na de extractie van een premolaar verloopt daarmee ongeveer 2 maanden sneller als uitgegaan wordt van een gemiddelde premolaarbreedte van 7,1 mm.

De onderzoekers van de universiteit van Masshan in Iran hebben in een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse volgens de Cochrane-methodologie het antwoord gezocht op de vraag wat de invloed van MOP is op de snelheid van orthodontische tandverplaatsing? Na kritische evaluatie van de resultaten van de zoekopdracht bleven 6 van de 635 artikelen over voor verdere analyse.

In 2 onderzoeken werd het PROPEL-apparaat (hand- of elektrisch aangedreven boor) gebruikt om de MOPs aan te brengen. De andere 4 onderzoeken maakten gebruik van microschroeven zoals temporary anchorage devices. Opvallend was dat geen van de onderzoeken dezelfde techniek gebruikte om tandverplaatsing te meten. Daarnaast was er sprake van een grote heterogeniteit in de resultaten. De patiënten die de MOPs-behandeling ondergingen gaven aan geen extra pijn te ervaren. Wel werd in 1 onderzoek melding gemaakt van een toename van wortelresorptie.

Alle onderzoeken keken naar de tandverplaatsing na 4 weken; om die reden kan geen uitspraak worden gedaan over het effect van MOPs op de totale behandelduur. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

(Bron: European Journal of Orthodontics, 19 juni 2019)

 

Beeld  afkomstig uit artikel: Angle Orthod 2019; 89: 183_189)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties