× ABONNEREN

Check van noodzaak op halfjaarlijkse controle

20 november 2020 Geen reacties

Uit een recente analyse blijkt dat het voor volwassenen geen verschil maakt of ze ieder half jaar, iedere 2 jaar of volgens een risico-inschatting op controle komen bij de tandarts. Er werd geen verschil aangetoond wat betreft het aantal cariëslaesies, bloedend tandvlees en de mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven (OHRQoL).

Onderzoekers uit Schotland vroeger zich af  wat de optimale frequentie van de periodieke gebitscontrole is bij volwassenen in de eerstelijns zorg. Hiervoor doorzochten zij literatuurdatabases op gerandomiseerde klinische onderzoeken die keken naar het effect van verschillende controle-intervallen. Twee onderzoeken met in totaal 1.736 deelnemers werden gebruikt voor een systematisch literatuuronderzoek.

Het bleek onduidelijk of er verschil is in cariësontwikkeling tussen een 12 of 24 maanden interval vanwege de lage zekerheid van het bewijs. Wel kon met grote zekerheid worden aangetoond dat er geen verschil is tussen een 6 maanden interval of een interval gebaseerd op een individuele risico-inschatting. Dezelfde bevinding geldt, met gemiddeld bewijs, voor het verschil tussen een 6 of 24 maanden interval. Ook tussen een 24 maanden interval of een interval gebaseerd op een individuele risico-inschatting bleek met gemiddeld bewijs geen verschil in cariës.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een geïndividualiseerde periodieke controlefrequentie veilig toegepast kan worden en geen schadelijke effecten heeft voor de mondgezondheid van een patiënt.

 (Bron: Cochrane Database Syst Rev, 14 oktober 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog