× EINDEJAARSACTIE

Chirurgische verruiming van de luchtwegen

22 september 2020 (1 reactie)

Patiënten waarbij de conventionele behandeling van obstructieve slaap apneu (OSA) niet tot voldoende resultaat leidt, kunnen baat hebben bij de chirurgische verkleining van het tongvolume en het aanpassen van het gehemelte.

De standaard behandeling van OSA kan bestaan uit het aanleren van de juiste slaappositie, gewichtsverlies, het voorwaarts positioneren van de mandibula en het aanbrengen van overdruk in de luchtwegen met een gezichtsmasker.

De onderzoekers uit Australië beschrijven in hun gerandomiseerd klinisch onderzoek het effect van de chirurgische verruiming van de luchtwegen (51 deelnemers) ten opzichte van een controlegroep (51 deelnemers) die verder gaat met de standaard behandeling. De uitkomstmaten waren het aantal slaapapneus en hypopneus (AHI) en de subjectieve ervaring van vermoeidheid overdag volgens de Epworth Sleepiness Scale (ESS).

Na 6 maanden bleek het aantal apneus significant lager in de groep die chirurgie ondergaan had, 20,8 AHI ten opzichte van 34,5 AHI in de controlegroep. Tevens bleek het gerapporteerde gevoel van vermoeidheid overdag te zijn verminderd. De ESS was afgenomen van 12,4 naar 5,3 in de chirurgiegroep en van 11,1 naar 10,5 in de controlegroep.

Verder onderzoek moet uitwijzen of de goede resultaten te vertalen zijn naar patiëntengroepen met het ernstigere vormen van OSA, obesitas (BMI>38) en patiënten met retrognatie van de onderkaak (SNB<72) omdat deze groepen uitgesloten waren van deelname aan het onderzoek.

 (Bron: JAMA, 4 september 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties

Friday 25th September 2020 — M.H.T. de Ruiter
Interessant artikel op zich. Het heeft wel een hoop onduidelijkheden (confounding): MRA en CPAP failure. Daarna werkt chirurgie nog wel, vergelijkbaar met patiënten die geen behandeling meer krijgen. Medical management zoals omschreven in het artikel is breed gedefinieerd en naar mijn mening nu vergelijkbaar met niks doen.