×

Computer voorspelt gezondheid patiënten

14 februari 2020 Geen reacties

In het NRC werd onlangs bericht dat computers het nieuwe adviesorgaan van artsen worden bij het veilig overplaatsen van patiënten van de intensive care naar een andere afdeling. Met het gebruik van artificial intelligence (AI) wordt dan berekend hoe groot de kans is dat een patiënt na overplaatsing opnieuw op de intensive care belandt of overlijdt. De computers adviseren de artsen over de gezondheid van de patiënt. In het VUmc is men bezig dit in de praktijk te brengen na goedkeuring van de toezichthouder op medische apparaten.          

Ook in het Radboudumc wordt gebruikgemaakt van AI, hier zijn de computerscores onderdeel van het algemene protocol van het ziekenhuis. Het algoritme kijkt naar 200 factoren, waaronder de uitslagen van het laboratorium, de houding van de patiënt en andere lichamelijke kenmerken. Artsen kunnen kijken wat de computer adviseert en op welke factoren het advies is gebaseerd.

Het onderzoek van het ziekenhuis laat zien dat al een derde van de verplaatsingen naar de intensive care voorkomen kan worden door het continue monitoren van de patiënt. In het nieuwe protocol worden artsen en verpleegkundigen daarnaast verplicht onderzoek te doen naar de alarmsignalen van de computer.

Het gebruik van algoritmes is afhankelijk van de onderliggende data: zijn die niet goed ingevoerd, dan kan dat mogelijk leiden tot een verkeerde conclusie. Daarnaast wordt alleen bekeken wat meetbaar is en zal de klinische blik vooralsnog onmisbaar zijn volgens experts.

 (Bron: NRC, 28 januari 2020)

Leestip:
- Congresverslag ‘Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek’ van 30 januari 2020
- ‘Artificial Intelligence screent beter op borstkanker dan mens’ van 20 januari 2020