× ABONNEREN

Coronapandemie: minder tandheelkundige behandelingen bij kinderen

18 januari 2021 Geen reacties

De coronapandemie zorgde in 2020 voor een significante daling in het aantal tandheelkundige behandelingen bij kwetsbare kinderen in Australië. De afname werd vooral waargenomen in de preventie en diagnostiek. De afname was minder sterk voor endodontische behandelingen en chirurgische interventies.

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne maakten gebruik van de gegevens uit een fonds voor de tandheelkundige dienstverlening aan kwetsbare kinderen. Vergeleken met 2019 nam het aantal tandheelkundige verrichtingen af van gemiddeld ruim 450.000 verrichtingen per maand naar nog geen 60.000 verrichtingen in april, tijdens het dieptepunt van de pandemie. Het aantal diagnostische, preventieve en restauratieve behandelingen was van juni tot september ongeveer 10% lager in 2020 dan in 2019. In dezelfde periode nam het aantal extracties juist met 3,9% toe. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat door de pandemie uitgestelde behandelingen eerder in het jaar voor een verdere verslechtering van het gebit zorgden, met uiteindelijk extractie als enige mogelijkheid. De onderzoekers verwachten dat uitgestelde behandelingen bij deze kwetsbare groep kinderen ook op de langere termijn gevolgen zullen hebben voor hun tandheelkundige gezondheid.

Het NTVT berichtte in haar novembereditie dat ook de tandheelkundige zorg thuis te lijden heeft onder de coronapandemie (Ned Tijdschr Tandheelkd 2020; 11: 639-643). Tijdens de corona-lockdown kwam er op veel ouders extra druk te staan en werden de reguliere dagpatronen doorbroken wegens sluiting van scholen, kinderopvangcentra en bedrijven. De resultaten lieten zien dat een deel van de ouders het tandenpoetsen bij hun kind ‘s ochtends vaker oversloegen, dat hun kinderen vaker mochten snoepen en dat hun kinderen vaker zoete drankjes mochten drinken gedurende de periode van de coronamaatregelen (maart-april 2020).

Vanwege het progressieve karakter van tandheelkundige aandoeningen kan uitstel van een routinebehandeling snel uitmonden in een noodsituatie waarin extractie of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Kinderen blijken dus zowel van professionele zijde als thuis de negatieve gevolgen van de coronapandemie te ervaren. Verwacht mag worden dat deze gevolgen zichtbaar zullen zijn in de algemene praktijk. 

 (Bron: Community Dent Oral Epidemiol, 11 december 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties