× ABONNEREN

De masseter heeft een derde spiergroep

4 januari 2022 Geen reacties

De musculus masseter heeft een derde, anatomisch duidelijk afgebakende structuur, die loopt van de mediale kant van de processus zygomaticus naar de basis en de posterieure begrenzing van de processus coronoideus. De onderzoekers van de universiteit van Basel stellen voor deze derde structuur de musculus masseter pars coronoidea te noemen.

220104_thk_de_masseter_heeft_derde_spiergroep_web.jpg

Schematische tekening van het coronoideale deel van de kauwspier. S = oppervlakkige deel van de masseter; D = diepe deel van de masseter; C = coronoideale deel van de masseter. (Beeld: Jens C. Türp, UZB. Eerder gepubliceerd in Mezey SE, Müller-Gerbl M, Toranelli M, Türp JC. The human masseter muscle revisited: First description of its coronoid part. Ann Anat 2021; 240: 151879)

De masseter is de meest prominente kauwspier en wordt traditioneel beschreven als bestaande uit een oppervlakkig deel en een dieper gelegen deel. Met de masseter wordt de kaak gesloten en kauwkrachten uitgeoefend. In de 38e editie van Grey’s Anatomy (huidige versie is de 42e) werd al gesproken over een oppervlakkige, een intermediaire en een diepe laag van de masseter. De gebruikte bronnen voor dit naslagwerk waren echter niet eenduidig in de oriëntatie van de spier, de naamgeving en ook bleken de referenties gebaseerd te zijn op verschillende soorten. De onderzoekers besloten daarom de masseter aan een nader onderzoek te onderwerpen door het analyseren van hoofden met behulp van macroscopische dissectie (12 hoofden), microscopie (1 hoofd), computertomografie (16 hoofden) en magnetische resonantie (1 hoofd).

In alle analyses werd consistent een derde spierlaag aangetroffen waarbij de oriëntatie van de spiervezels impliceert dat de nieuw beschreven spiergroep betrokken is bij de retractie van de onderkaak en stabilisatie van de p. coronoideus en mogelijk interessant is voor het beter begrijpen van kaakgewrichtsklachten.

(Bron: Ann Anat, 2 december 2021)

Reacties