× ABONNEREN

Energiedrankjes bedreigen niet alleen een gezonde dentitie...

20 september 2018 R.E. Ullersma, L. Vermeulen Geen reacties

Regelmatig vraag ik me af waarom energiedrankjes niet uit de schappen van supermarkten worden gehaald en wat de reden is dat deze drankjes überhaupt nog steeds verkocht mogen worden.

Ongeveer 4 jaar geleden zag ik een van mijn patiënten voor de eerste keer. Het was een vrouw van toen 24 jaar oud met enorm veel overgewicht en een gebit vol met cariës. Naast het feit dat haar mondhygiëne niet op peil was, bleek zij ‘verslaafd’ aan energiedrankjes. Natuurlijk staat dit onderwerp tijdens haar behandelingen al 4 jaar centraal, maar onlangs heb ik toch een volledige bovenprothese voor haar moeten vervaardigen en hebben de artsen zelfs een deel van haar lever moeten verwijderen ten gevolge van haar overmatige consumptie van energiedrankjes. Cariës en leveraandoeningen zijn namelijk de gevolgen van overmatig gebruik van deze pepdrankjes. Tevens vertellen artsen dat rusteloosheid, vermoeidheid, slapeloosheid, hartkloppingen, geelzucht en epileptische aanvallen in verband kunnen worden gebracht met het gebruik van energiedrankjes. En wie denkt dat dit probleem zich beperkt tot de jeugd heeft het mis. Niet lang geleden had ik een man in de stoel die op 68-jarige leeftijd 50 pepdrankjes per week wegwerkte. Dat komt neer op zo’n 7 blikjes per dag en ook bij deze patiënt was de dentitie desastreus beschadigd. Enorme buccale kraters en gebitselementen die volledig afbraken als luciferhoutjes, ondanks dat de mondhygiëne nog zo subliem leek te zijn. Overigens was de patiënt zelf heel trots dat hij was gestopt met roken en zijn shag had vervangen door zijn nieuwe verslaving: energiedrank.

Een aantal supermarktketens heeft nu besloten om de verkoop van pepdrankjes aan kinderen onder de 14 jaar te stoppen. Een mooi begin zou ik zeggen, maar wat mij betreft mogen deze pepdrankjes worden gezien als sigaretten en alcohol zodat de drankjes pas vanaf 18 jaar geconsumeerd mogen worden. De consumenten zien namelijk (nog) niet de ernst van deze drankjes en zeker onze kinderen zouden hiertegen beschermd moeten worden.

Ondanks mijn sterke mening over het gebruik van energiedrankjes, zit ik toch trouw op zondag voor de buis onze Max Verstappen in de Formule 1-races aan te moedigen terwijl hij rijdt voor een van de boosdoeners. Stiekem hoop ik dat de samenwerking tussen Red Bull en Honda stopt, zodat Red Bull uit de Formule 1 stapt en Max met een mooiere pet kan rondlopen.

Lisa Vermeulen, tandarts