× ABONNEREN

Fluorescentie inzetbaar bij detectie kanker

22 juli 2020 Geen reacties

De detectie van tumorpositieve resectiemarges blijken zichtbaar gemaakt te kunnen worden door het gebruik van een op nanodeeltjes gebaseerd fluorescent beeldvormingsmiddel, de tracer ONM-100. Dit blijkt uit een eerste onderzoek bij patiënten met verschillende soorten kanker. In de toepassing kan dit mogelijk behulpzaam zijn bij het onderscheiden van voorheen onbenutte, kleine fysiologische verschillen.

Het metabolisme van kankercellen bij solide tumoren (tumoren in organen) zorgt voor een unieke zure micro-omgeving. Het is voor artsen een uitdaging om deze instabiele extracellulaire pH-verschillen tussen kanker en normale weefsels klinisch te benutten. Al langer wordt er gebruikgemaakt van fluorescente beeldvorming, vaak met behulp van een lokaal geproduceerd tumorspecifieke tracer. Tot nu toe was er geen tracer die onafhankelijk van het soort tumor altijd oplicht. De tracer ONM-100 is onafhankelijk van het soort tumor en gericht op het zure milieu in tumoren. ONM-100 bestaat uit een ultra-pH-gevoelige ‘amfifiel polymeer’ dat snel en onomkeerbaar uiteenvalt om te fluoresceren in de zure tumor micro-omgeving.

Uit de resultaten van dit onderzoek, waaraan het UMCG meewerkte, blijkt dat ONM-100 goed werd verdragen en dat 4 solide tumortypes bij 30 deelnemers zichtbaar gemaakt kon worden, zowel in als ex vivo. De deelnemers hadden borstkanker, slokdarmkanker, colorectaal kanker of hoofd-halskanker. Naast deze detectie werden ook 4 andere, anders gemiste, occulte laesies gevonden.

 (Bron: Nat Commun & UMCG, 26 juni 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog