×

Gezond gewicht op latere leeftijd positief voor hersenconditie

19 september 2019 Geen reacties

Ouderen hebben er baat bij om op latere leeftijd ook op een gezond gewicht te letten, want daarmee wordt het risico op cognitieve achteruitgang beperkt. Cognitieve achteruitgang bij ouderen geeft een groter risico op het krijgen van dementie.

De wereldwijde toename van mensen met zowel obesitas als met dementie was voor onderzoekers van het Radboudumc aanleiding voor een hersenonderzoek naar de associatie tussen obesitas en dementie. Bekend is immers dat overgewicht het risico op hart- en vaatziekten vergroot en dat de hersenfunctie te lijden heeft onder een slechte conditie van de vaten.

Eerder onderzoek van deze onderzoekers had al een verband aangetoond tussen lichaamsgewicht en hersengezondheid. Het bleek dat obesitas op middelbare leeftijd, gevolgd door een plotseling groot gewichtsverlies tussen de 70 en 80 jaar, samenhangt met cognitieve achteruitgang. Nu onderzochten de onderzoekers wat er gebeurt bij dat omslagpunt rond het zeventigste levensjaar. Hiervoor werden ruim 500 volwassenen met cerebral small vessel disease (cSVD; problemen in de kleine bloedvaten in de hersenen) gevolgd voor een periode van 9 jaar. Alle personen waren tussen de 50 en 85 jaar oud. MRI-scans werden gebruikt om de hersenen bij aanvang van de onderzoeksperiode en na 9 jaar te bekijken en te vergelijken. Een duidelijke relatie was te zien tussen een hoger lichaamsgewicht en minder grijze stof in de hippocampus. Van dit hersengebied is bekend dat het een relatie heeft met de ontwikkeling van dementie. Rond het omslagpunt bleek veel buikvet gerelateerd aan een versnelde vermindering van de witte stof in de hersenen.“En dat maakt cSVD een link tussen overgewicht en het uiteindelijke risico op dementie”, aldus onderzoeker Ilse Arnoldussen. “Het idee heerst dat het op oudere leeftijd niet meer zo’n zin heeft om af te vallen. Maar uit ons onderzoek blijkt dat het wel degelijk verschil kan uitmaken. Als je een gezond gewicht hebt, kan dat het risico op dementie verlagen.”

Medeonderzoeker Amanda Kilaan licht de keten van verbindingen toe: “Cerebral small vessel disease is een vroege oorzaak voor heel veel neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Een te hoge bloeddruk is weer een grote risicofactor voor cSVD, maar obesitas zit dáár dus nog voor”.  

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Neurology (27 augustus 2019).

 (Bron: Radbouduniversiteit, 28 augustus 2019)