× EINDEJAARSACTIE

Hogere pijngevoeligheid bij dementie

23 november 2020 Geen reacties

Als de schade aan de hersenen vanwege dementie erger wordt, worden deze mensen gevoeliger voor pijn. Aan de ene kant zijn mensen met dementie mogelijk gevoeliger voor pijn en tegelijkertijd minder goed in staat om aan te geven dat ze pijn hebben. Aan de andere kant zijn zij afhankelijker van de observaties van zorgverleners.

Van de mensen met dementie ervaart de helft tot driekwart pijn. “Bij dementie gaan de zenuwcellen en de verbindingen tussen die zenuwcellen kapot, waardoor de hersenen minder goed werken en pijn ook anders wordt verwerkt,” aldus Steffie Bunk, promovenda aan het UMCG. Mensen met een gevorderd stadium van dementie in een verpleeghuis kunnen in veel gevallen zelf niet meer goed aangeven dat ze pijn hebben.

Zorgverleners kunnen nu gebruikmaken van het pijn-observatie-instrument PAIC15, ontwikkeld door het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG). De PAIC15 zorgt ervoor dat zorgverleners letten op 15 signalen van pijn, waaronder gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen. Het UNO-UMCG is een netwerk van 20 ouderenzorgorganisaties en het UMCG in Noord- en Oost-Nederland. Het netwerk richt zich op het verbeteren van de ouderenzorg via praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling.

Steffie Bunk, die promoveert op dit onderwerp, wilde graag weten of mensen met gevorderde dementie niet alleen minder goed in staat zijn om aan te geven dat zij pijn hebben, maar ook of ze gevoeliger zijn voor pijn. Bunk onderzocht met behulp van warmte en druk (milde pijnprikkels) de pijn gevoeligheid en of de verwerking van pijnprikkels anders is door dementie. Pijn werd gemeten door middel van gezichtsexpressie (videobeelden) en vragen om de pijn te beoordelen. Daarnaast ondergingen de deelnemers neuropsychologische testen en werd met een MRI-scan gekeken naar de verandering in de hersenen die een rol kunnen spelen bij de pijngevoeligheid.

Aan het onderzoek namen 23 ouderen met lichte dementie deel, zij werden vergeleken met een groep gezonde ouderen. Als aan de deelnemers werd gevraagd ‘Doet dit pijn?’ dan was er geen verschil in het antwoord van de gezonde ouderen en de ouderen met lichte dementie. Als je daarentegen keek naar hun gezichtsuitdrukking, dan zag je wel verschil. “Ouderen met dementie vertonen dan wel degelijk meer signalen van pijn. Deze hogere pijngevoeligheid zie je dus al bij milde dementie. De uitkomsten van mijn onderzoek maken de signalering van pijn door zorgprofessionals extra belangrijk”, benadrukt Bunk.

 (Bron: UMCG, 30 oktober 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties