× ABONNEREN

Hoog slagingspercentage bij gedeeltelijke pulpotomie

3 december 2019 Geen reacties

Gedeeltelijke pulpotomie voor het behandelen van vitale blijvende molaren met een door cariës geëxponeerde pulpa heeft een hoog slagingspercentage. Zes maanden monitoren is waarschijnlijk voldoende voor het evalueren van het succes van deze gedeeltelijke pulpotomie.

Onderzoekers van de Universiteit van Catalonia kwamen tot deze conclusies door middel van een systematisch literatuuronderzoek en een meta-analyse naar het succespercentage van gedeeltelijke pulpotomie bij de behandeling van permanente achterste molaren met carieuze blootstelling aan de vitale pulpa. Daarnaast keken ze naar de prognostische factoren voor het succes van de behandeling. Voor het uitvoeren van het literatuuronderzoek en de meta-analyse doorzochten zij diverse databases naar bruikbare onderzoeken tussen 1950 en 2018.

De meta-analyse toonde een succespercentage van 98% na 6 maanden, 96% na 1 jaar en 92% na 2 jaar, volgend op de behandeling. Alleen de preoperatieve status van de pulpa bleek een prognostische factor voor het succespercentage van de behandeling. Hierbij vertoonden molaren met een vermoedelijke irreversibele pulpitis, een lager slagingspercentage.

Mogelijke factoren die geen invloed op de uitkomst hadden waren: de gekozen behandeling, het afdichtingsmateriaal, apicale afsluiting en de leeftijd van de patiënt. Gedeeltelijke pulpotomie voor het behandelen van een door cariës geëxponeerde pulpa van een vitale blijvende molaar heeft volgens dit onderzoek dus een hoog slagingspercentage tot 2 jaar na de behandeling. Hierbij had alleen de preoperatieve status van de pulpa invloed op het slagingspercentage.

 (Bron: J Endod, september 2019)

Leestip:
- ‘Samenvatting ‘Richtlijn endodontische diagnostiek en behandeling’ beschikbaar’ van
   februari 2019
- Excerpt Pulpotomie verhoogt de kans op postoperatieve pijnklachten’ uit de 
   februari-editie van 2019
- Stellingname Pulpotomie in een tijdelijk gebitselement is zelden geïndiceerd’ uit de
   mei-editie uit 2010

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties