× EINDEJAARSACTIE

Individuele risicoanalyse bij schildklierkanker cruciaal

Promotie L.Y. Wang

19 januari 2021 Geen reacties

De behandeling van lymfekliermetastase van een goed gedifferentieerd schildkliercarcinoom is genuanceerd en veranderd voortdurend. Door de ontdekking van prognostische kenmerken is het mogelijk om een nauwkeurige risicoanalyse te maken met daaropvolgend een geïndividualiseerde behandeling en langetermijncontroles. Een individuele risicoanalyse is cruciaal voor de kwaliteit van de patiëntzorg en voor de kosteneffectiviteit van de zorg. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Laura Y. Wang aan de Universiteit van Amsterdam.

Het aantal patiënten met schildklierkanker is snel groeiend. Het merendeel van de gevonden schildklierkanker zijn kleine, voelbare papillaire carcinomen met een kleine kans op overlijden. Het aantal sterfgevallen is stabiel gebleven, wat suggereert dat de verhoogde incidentie een gevolg van toegenomen en/of verbeterde screening is.

Het toenemende gebruik van beeldvorming heeft het mogelijk gemaakt dat er subklinische metastasen gediagnosticeerd worden, die eerder onopgemerkt bleven. Ook blijkt dat preoperatieve echografie het aantal laterale halslymfeklierdissecties verhoogt en het aantal nieuwe operaties vermindert.

In het onderzoek richt Wang zich ook op kenmerken van lymfekliermetastasen in de laterale hals en de invloed daarvan op het klinische beloop. Bij patiënten jonger dan 45 jaar blijkt een metastaselast > 17% (> 1 positieve lymfeklier per 6 verwijderde) de belangrijkste prognostische factor, terwijl bij patiënten ouder dan 45 jaar een metastaselast > 17% en extracapsulaire groei de prognose bepalen. Daarnaast lopen oudere patiënten met klinisch aantoonbare laterale halslymfekliermetastasen een hoger risico op overlijden dan patiënten zonder halslymfemetastasen, in tegenstelling tot jongere patiënten.

Na een volledige laterale halsklierdissectie ontwikkelen patiënten minder recidieven in de ipsilaterale hals dan bij een selectieve laterale halsklierdissectie. Selectieve dissectie kan wel gebruikt worden voor patiënten met specifieke levels.  

Op 18 januari 2021 promoveerde Laura Y. Wang aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Diagnostic, prognostic and therapeutic implications of regional lymph node metastases in differentiated thyroid carcinoma’. Promotoren waren prof. dr. J.P. Shah en prof. dr. A.J.M. Balm. Copromotoren waren dr. I. Ganly en dr. S.G. Patel.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties