× ABONNEREN

Inzet van mesenchymale stamcellen bij allografts

21 mei 2019 Geen reacties

Doel van het promotieonderzoek van Angela Bastidas Coral was het in kaart brengen van het effect van cytokines, hypoxie en scaffolds (of biomaterialen) op de potentie van de osteogene differentieatie en angiogene stimulatie van mesenchymale stamcellen die gebrukt worden voor botweefseltechnologalle. Al deze elementen zijn aanwezig tijdens het in vivo-proces van botreparatie en na implantatie van een botconstruct.

Eerst stelde de onderzoeker vast dat het materiaal polymethylmethacrylaat (PMMA) noch cytotoxisch was, noch de botvorming remt. Ook is het onwaarschijnlijk dat botafbrekende factoren als gevolg van PMMA de osteoclasten activeren. Toevoeging van  het cytokine IL-6 zou geschikt kunnen zijn om de osteogene differentiatie van humane vetstamcellen te induceren om daarmee botherstel te bevorderen. Deze cytokine matigde tevens het remmende effect van de cytokine IL-4 op botgenezing en – regeneratie.

Omdat cytokines en een verlaging van zuurstofconcentratie kenmerken zijn van het vroege stadium van botgenezing, is het belangrijk onder deze omstandigheden biomaterialen in een laboratorium te onderzoeken. Bastidas Coral toonde aan dat deze kenmerken van botgenezing het gedrag van mesenchymale stamcellen beïnvloeden en dat het afhankelijk is van het gebruikte substraat. De onderzoeker raadt daarom aan de principes van het in-vivo-botherstelproces (cytokines en verlaging van zuurstofconcentratie) mee te nemen in de evaluatie van een botconstruct.

Op 21 mei 2019 promoveerde Angela P. Bastidas Coral aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Cytokines and osteogenic differentiation of mesenchymal stem cells: implications for bone tissue engineering’. Promotoren waren prof. dr. J. Klein Nulend en prof. dr. T. Forouzanfar. Copromotoren waren dr. A.D. Bakker en prof.dr. C.J. Kleverlaan.

Leestip: zie in ‘Onder de loep’ van 3 maart 2017 hoe Angela Bastidas Corals onderzoek werd opgezet, met welke problemen ze te maken had en wat zij hoopte dat haar onderzoek zou opleveren.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties