× EINDEJAARSACTIE

Kaakoperaties accurater door 3D-techniek

16 mei 2019 Geen reacties

Onderzoeker Joep Kraeima van het UMC Groningen heeft aangetoond dat het gebruik van een 3D-technieken bij kaakcorrecties van meer dan 3,5 millimeter effectief is. “Dat is goed om te weten, want het maken van zo’n 3D-plan is arbeidsintensief. Bovendien hebben we nog te weinig technisch geneeskundige experts die zo’n plan voor iedere patiënt kunnen maken. We moeten daarom in de toekomst meer onderzoeken uitvoeren om te achterhalen in welke situaties zo’n virtueel plan echt toegevoegde waarde heeft”, aldus Kraeima die op 8 mei promoveerde op dit onderwerp.

Kraeima heeft als technisch geneeskundig specialist in het behandelteam van Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie de taak verbeterpunten in de zorg te signaleren en verbeteringen te ontwikkelen. Zijn onderzoek richtte zicht op 3 patiëntengroepen: oncologie, kaakcorrecties en gewrichtschirurgie. “De 3D-technieken hebben zich op deze gebieden al een paar jaar bewezen, maar konden naar mijn mening veel effectiever ingezet worden”, zegt Kraeima.

De eerste stap in het behandelproces is beeldvorming. “We gebruiken al jaren bijvoorbeeld een CT-scan om een beeld te krijgen van de kaak. Maar ik heb een methode opgezet om gezamenlijke beelden van verschillende scans, zoals een CT-scan, MRI en PET-scans, om te zetten in een 3D-beeld. Dat maakt het mogelijk om digitaal veel beter te zien wat er in de kaak aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld niet aan de buitenkant zien hoever een tumor uitbreidt in het kaakbot. Op deze manier kan die tumor toch vooraf precies gelokaliseerd worden. Als behandelteam kunnen we deze beelden gebruiken om een behandelplan te maken. We lopen scenario’s van ingrepen door en besluiten wat de beste ingreep is.”

Vervolgens kan men op basis van het digitale plan een boor- of zaagmal maken. “Doordat de mal exact past op het bot kunnen we op de millimeter nauwkeurig bepalen waar in het bot we moeten zagen. De mka-chirurg zaagt langs de rand van de mal of boort door de gaatjes van de mal om zo het vooraf vastgestelde plan uit te voeren.”  Ten slotte kan aan de hand van hetzelfde 3D-plan een implantaat worden gemaakt, bijvoorbeeld door kunst-kaakgewrichten exact op maat van de patiënt te produceren met een 3D-printer. Kraeima: “Als de chirurg precies de mal volgt, past het implantaat ook precies. Dat scheelt passen en meten tijdens een operatie.”

(Bron: UMCG, 6 mei 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties