×

Kassa meldt trend onder jongeren voor ‘Hollywood smile’

24 januari 2019 Geen reacties

Afgelopen zaterdag verscheen in het televisieprogramma ‘Kassa’ een item over jongeren die op hun gezonde gebitselementen facings laten plaatsen van composiet of porselein om daarmee te voldoen aan het schoonheidsideaal van een ‘Hollywood smile’, waarbij de gebitselementen zo wit mogelijk zijn. In het item vertelde de 19-jarige YouTuber Melle dat hij uit eigen zak de behandeling voor composietfacings had betaald. Overigens was zijn gebit voor de behandeling in prima staat en niet geschaad door trauma. Melle was na de behandeling al snel ontevreden omdat er telkens stukjes van de composietfacings afbraken en hij weer terug moest voor reparatie. Nu wil hij overstappen op porseleinen facings, waarbij een deel van gezond gebitsweefsel wordt weggeslepen.

In het bijbehorend filmpje vond Joost Roeters van het ACTA dat tandartsen in gevallen als Melle met een dergelijke behandeling over een belangrijke ethische grens heengaan. In de studio vroeg presentatrice Amber Kortzorg aan KNMT-voorzitter Wolter Brands of tandartsen niet meer verantwoordelijkheid moeten nemen en of zij patiënten die hun gezonde gebit willen laten bewerken om aan deze trend mee te doen, niet hiervoor moeten behoeden en gewoon moeten wegsturen. Volgens Brands is de beroepsvereniging geen voorstander van het te gemakkelijk plaatsen van facings.

Nu online te lezen: medisch-ethische aspecten van wenstandheelkunde

Nu deze vorm van wenstandheelkunde kennelijk via YouTube en Instagram wordt gepromoot, heeft de redactie besloten het artikel ‘Wensgeneeskunde en wenstandheelkunde: medisch-ethische aspecten’ (NTVT december 2018) eerder dan gebruikelijk volledig online toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden.

 Item van Uitzending Kassa op 19 januari 2019

(Bron: Kassa, 19 januari 2019)