× ABONNEREN

Larynxcarcinoom door wisselende contacten

1 maart 2021 (1 reactie)

Het aantal partners waarmee orale seks wordt bedreven is een sterke voorspeller voor het ontwikkelen van een larynxcarcinoom door het humaan papillomavirus (HPV-LC). Daarnaast bleek dat ook het aantal jaren van orale seks en de leeftijd waarop dat plaatsvond een voorspellende waarde hadden.

In een multicenter, casus-gecontroleerd onderzoek werd aan 163 patiënten met HPV-LC en 345 gezonde controles een vragenlijst voorgelegd waarin hun seksuele gedrag werd uitgevraagd.

Het aantal orale-sekspartners (> 10) was positief geassocieerd met het ontstaan van HPV-LC (odds ratio 4,3). Na correctie voor roken en het aantal sekspartners bleek dat ook de leeftijd waarop voor het eerst orale seks bedreven werd (18-20 jaar) en de intensiteit (> 5 seksjaren) geassocieerd waren met verhoogde odds ratio’s. Patiënten met HPV-LC bleken significant vaker aan te geven orale seks met een ouder persoon (OR 1,7) of in een buitenechtelijke flirt (OR 1,6) te hebben gehad.

De onderzoekers wijzen erop dat ze nog steeds bezig zijn een genuanceerd beeld te schetsen over de risicofactoren en gedrag dat kan leiden tot het ontstaan van HPV-LC. De inschatting is dat in Nederland het humaan papillomavirus ongeveer even vaak baarmoederhalskanker als larynxcarcinomen veroorzaakt. Vaccinatie tegen het HPV zou het aantal gevallen met 90% kunnen terugdringen. Mede omdat HPV-LC vooral mannen treft, wordt vaccinatie tegen HPV vanaf 2021 ook voor jongens aangeboden.

 (Bron: Cancer, 11 januari 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties

Tuesday 2nd March 2021 — J.F. Petersen

Het originele artikel in de bronvermelding verwijst naar HPV geïnduceerde oropharyngeale tumoren (HPV-OPC), daaronder vallen bijvoorbeeld de tonsillen en het zachte palatum. Het verwijst dus niet naar larynxtumoren zoals in dit bericht wordt gesteld. Onder larynxtumoren speelt het HPV-virus nog een relatief kleine rol.