× ABONNEREN

Lik van hond loopt fataal af

17 december 2019 Geen reacties

In het European Journal of Case Reports in Internal Medicine werd een casus beschreven van een 63-jarige man die overleed ten gevolge van een fatale infectie, veroorzaakt door Capnocytophaga canimorsus. Dit is een commensale bacterie die aangetroffen wordt in de gingivale flora in de bek van katten en honden.

Deze patiënt presenteerde zich in het ziekenhuis met huiduitslag op zijn gezicht en spier- en zenuwpijn in de benen. In de drie dagen voorafgaand had de patiënt ernstige griepachtige verschijnselen gehad, met verhoging en moeite met ademhalen. In het ziekenhuis bleek dat onderhuidse bloedingen op zijn benen zichtbaar waren en dat zijn nieren en de lever niet meer functioneerden. De artsen diagnosticeerden de patiënt met een sepsis en purpura fulminans en schreven een combinatie van diverse antibiotica voor. Uiteindelijk kon na 4 dagen in het ziekenhuis C. canimorsus geïdentificeerd worden. De situatie verslechterde en de patiënt overleed uiteindelijk na 16 dagen in het ziekenhuis.

Van alle besmettingen met C. canimorsus kent 25% een dodelijke afloop. Hoewel veel van de niet letale besmettingen waarschijnlijk onopgemerkt blijven vanwege de griepachtige verschijnselen die vanzelf overgaan. Ook in Nederland wordt de infectie met regelmaat aangetroffen zoals blijkt uit 2 publicaties in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (14 januari 2002 & 25 oktober 2008). Huisdiereigenaren met griepachtige klachten, problemen met ademhalen en bloeduitstortingen wordt daarom geadviseerd snel contact op te nemen met de huisarts.

 (Bron:  Eur J Case Rep Intern Med, 9 oktober 2019)