× EINDEJAARSACTIE

Mark Laske wint NWVT-Hamer Duyvenszprijs 2019

8 oktober 2020 Geen reacties

201007_pers_beste_proefschrift_algemeen_practicus_m_laske.jpg

Op 7 oktober 2020 heeft dr. Mark Laske de NWVT-Hamer Duyvenszprijs 2019 in ontvangst genomen voor zijn proefschrift ‘Dental restoration survival: patient or dentist, who is key?’. Zijn proefschrift was volgens de jury relevant voor het tandheelkundig onderwijs in het algemeen en tandartsen-algemeen practici in het bijzonder.

De belangrijkste doelstelling van het promotieonderzoek van Mark Laske was de invloed van mogelijke aan de praktijk/operateur-, behandelaar-, patiënt- en gebitselement/restauratie-gerelateerde risicofactoren op de levensduur van directe restauraties te onderzoeken. Op 12 april 2019 promoveerde Mark Laske aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op zijn proefschrift. Promotor was prof. dr. M.C.D.N.J.M. Huysmans en copromotoren waren dr. N.J.M. Opdam en dr. J.C.C. Braspenning.

De Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWVT) kent 1 keer per jaar een wetenschappelijke onderscheiding toe aan het tandheelkundig proefschrift dat door de NWVT Leescommissie als beste van dat jaar is beoordeeld. De NWVT-Hamer Duyvenszprijs bestaat uit een certificaat en een eenmalige uitkering van  € 2.500,-.

In het juryrapport staat: “Collega Laske heeft de Hamer-Duyvensz prijs 2019 verdiend, omdat dit een relevant proefschrift is voor het tandheelkundig onderwijs in het algemeen en de Tandarts Algemeen Practicus, de ‘TAPper’ in het bijzonder.

Het behelst een praktijkgerichte studie, die de levensduur van directe restauraties onderzoekt, die zijn aangebracht door een grote groep van Nederlandse algemeen practici. Het gaat om een analyse van bijna 360.000 composiet-, amalgaam-, glasionomeer- en compomeer-restauraties, geplaatst bij ruim 75.500 patiënten, door 67 algemeen practici, tussen 1996 en 2011. De resultaten zijn gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften. De uitgave zelf is fraai vorm gegeven. Het betreft een gedegen lange-termijn retrospectieve analyse met een potentieel grote relevantie voor de algemeen practicus.

De verschillen tussen ‘jaarlijks faalpercentage’ binnen verschillende praktijken en daarmee de effecten van de factor “tandarts” op restauratie levensduur, vragen wel nog om een verdere analyse en verklaring. 

Dit proefschrift bewijst het belang van kwaliteitsanalyse in de tandheelkundige zorg, juist aan de stoel van de Tandarts Algemeen Practicus, of zoals door Laske omschreven: “restorative dentistry in the real world” .

Het proefschrift verdient daarom een extra attentie in de vorm van deze waardering. Graag feliciteert de commissie collega Laske met deze bijzondere prijs van de NWVT.”


Meer van Mark Laske:
- ‘Serie: Hora est. Levensduur van restauraties: practicebased onderzoek in Nederland’ van 6 september 2019
- ‘Goede overleving van klasse II-restauraties in Nederland’ van 12 april 2019
- ‘Webinar 7. Lang leve de restauratie: of toch niet?!’ van 26 mei 2020

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties