× ABONNEREN

Materiaalkundige oorzaken van debonderen retentiespalken

8 juni 2018 Geen reacties

Dave Lie-Sam-Foek richtte zijn promotieonderzoek op het identificeren van mogelijke materiaalkundige factoren die zorgen voor het debonderen van de orthodontische retentiespalken. Uit zijn retrospectief onderzoek naar klinisch succespercentage van  retentiespalken bleken geslacht, leeftijd van de patiént en ervaring van de behandelaar geen significante invloed te hebben. Ook bleek het type composiet de klinische levensduur niet significant te beïnvloedden.

Op basis van de resultaten, concludeerde de promovendus dat roestvrijstalen draadspalken de grootste hechtsterktewaarden vertoonden in vergelijking met glasvezelversterkte composieten die als retentiespalk op glazuur zijn geplakt. Lie-Sam-Foek adviseert dat afbehandelde orthodontiepatiënten de eerste 6 maanden strikt worden gecontroleerd en dat deze follow-up wordt meegenomen in de ziektekostenvergoedingen van patiënten.

Op 8 juni 2018 promoveerde Dave J. Lie-Sam-Foek aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Bonded orthodontic retainers: clinical survival, adhesion and material aspects’. Promotoren waren prof. dr. M. Özcan (RUG) en prof. dr. A.J. Feilzer.