× EINDEJAARSACTIE

Met EMDR sneller resultaat bij kinderen met PTSS

Promotie C.J.A.M. de Roos

18 oktober 2021 Geen reacties

Eye movement desensitation and reprocessing (EMDR) levert goede resultaten op bij de behandeling van enkelvoudige traumatisering bij kinderen en adolescenten. Dit concludeerde Carlijn de Roos in haar proefschrift. Uit haar onderzoek bleek dat een kortdurende traumabehandeling van 6 sessies (maximaal 4 uur) herstel gaf dat behouden bleef op de langere termijn (na 3 maanden en na 1 jaar) en daarbij nam het aantal comorbide klachten zoals angst, depressie en gedragsproblemen af. Tijdens haar promotieonderzoek wilde Carlijn de kennis vergroten van psychologische behandelingen voor traumagerelateerde stoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij kinderen en adolescenten. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar EMDR-therapie. Hiervoor werden 2 onderzoeken opgezet. In het eerste onderzoek werden traumagerichte cognitieve gedragstherapie, WRITE-junior en EMDR-therapie met elkaar vergeleken. Daarnaast werd gekeken welke factoren de uitkomst van een PTSS-behandeling kunnen voorspellen (predictoren) en welke behandeling het beste werkt voor wie (moderatoren). In het tweede onderzoek werd de effectiviteit en de haalbaarheid achterhaald van EMDR-therapie bij adolescenten met een depressieve stoornis.

De uitkomsten van de 2 onderzoeken laten zien dat alle 3 de onderzochte behandelingen resulteerden in een afname van de PTSS-symptomen en de comorbiditeit, maar werd dit resultaat met EMDR in minder sessies behaald.  Er is dus “weinig tijd nodig om een groot verschil te maken“, zoals Carlijn het zelf zegt. En dat komt goed uit met enorme wachttijden in de jeugdzorg. Ernstige psychopathologie van de ouder(s) is een voorspeller van een slechter behandelresultaat van de traumabehandeling van het kind. Ten slotte, ook bij depressie bleek EMDR een verbetering te bereiken. Na 6 sessies van 1 uur bleek 60% van de jongeren niet meer aan de diagnose depressie te voldoen. Na 3 maanden was dit aantal opgelopen naar 70%.

Op 13 oktober 2021 promoveerde Carlijn J.A.M. Roos aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Time limited trauma-focused treatment for children and adolescents’. Promotor was prof. dr. A. de Jongh en copromotoren waren dr. S. van der Oord en dr. B.A.H. Zijlstra.

(Bron: UvA, 14 oktober 2021)

(beeld: Shutterstock)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties