× EINDEJAARSACTIE

Mewing, de pijnloze osteotomie of niet werkende idiotie?

21 juli 2020 Geen reacties

Op sociale media zijn trends te vinden die beloven dat een mooi gebit en een aantrekkelijke kaaklijn gerealiseerd kunnen worden zonder orthodontie, extracties of orthognatische chirurgie. Patiënten kunnen tandartsen hierop bevragen en wat kunnen zijn dan antwoorden?

De etiologie van malocclusies en afwijkende kaakrelaties is een terugkerend onderwerp van debat. Aan de ene kant spelen genetische variaties een rol, aan de andere kant bepalen abnormaal gebruik van de tong en kauwmusculatuur een malocclusie. Deze laatste stroming baseert zich onder andere op het gedachtegoed van Melvin Moss en zijn functional matrix hypothese (no genes for bones). Deze hypothese stelt dat aangezichtsbeenderen zich ontwikkelen in reactie op het functionele krachtenspel van de musculatuur van het gezicht en de mond.

Internet influencers propageren kauwspier- en tongpositie-oefeningen onder de naam ‘mewing’. Zij claimen een betere kaaklijn, herstel van een goede occlusie alsmede het voorkómen van sinusitis, afname van slaapapneu en TMD-klachten. Mewing is een eponiem van John Mew, een professor aan zijn eigen school voor Facial Orthotrophics in Londen. Mew baseert zijn ideeën losjes op de uitgangspunten van Moss en gaat ervan uit dat groei van de kaak tot op zekere hoogte genetisch bepaald wordt, maar door het juist gebruik van de orale musculatuur en het positioneren van de tong tegen het gehemelte met gesloten lippen bijgestuurd kan worden.

Vergelijkbare fenomenen op sociale media zijn de Jawzrsize™ of JawlineMe™ en de facial fitness PAO (Personal Action Object). Dagelijkse workouts van 10 minuten beloven na 3-5 weken een meer uitgesproken kaakhoek, passend bij de huidige esthetische idealen.

Sommige van de ideeën komen wellicht bekend voor, want oromyofunctionele therapie is toch ook gebaseerd op het op de juiste wijze gebruiken van de orofaciale musculatuur? En de verbetering van de kaakhoek, zijn dat opgezwollen masseters? Past dat niet juist bij klemmers en knarsers? Wellicht lokt het trainen van de kaakspieren voor de verbetering van de kaakhoek juist wel pijnklachten uit.

Voor de speciale thema-editie over orthodontie inventariseert het NTVT graag welke opvattingen er binnen de beroepsgroep leven. De uitkomsten van deze peiling kunt u terug lezen in de komende decembereditie. De peiling vindt u hier.

 (Bron: J Oral Maxillofac Surg, 27 maart 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties