× ABONNEREN

Minder amandelen verwijderd bij kinderen

15 juni 2021 Geen reacties

Sinds 2005 is het aantal tonsillectomieën en adenotomieën bij Nederlandse kinderen sterk verminderd. Een afwachtend beleid is gerechtvaardigd bij kinderen die niet voldoen aan de criteria voor frequente tonsilitis. Dit werd bevestigd in Nederlands onderzoek.

De effectiviteit van tonsillectomieën en adenotomieën was lange tijd beperkt onderbouwd. Reden dat de onderzoekers aan de hand van administratieve zorgdata bekeken hoeveel adenotonsillectomieën en adenotomieën er in de periode 2005 tot 2018 in Nederland werden uitgevoerd bij kinderen van 0-10 jaar. Tussen 2005 en 2018 waren het aantal adenotonsillectomieën en adenotomieën met respectievelijk 39% en 49% afgenomen. In de periode 2010-2012 was de daling voor beide ingegrepen het grootst. De daling in deze leeftijdsgroep ging niet gepaard met een stijging op latere leeftijd. Bij kinderen van 11-15 jaar was er namelijk ook een daling te zien.

Ook brachten te onderzoekers de jaarlijkse zorgkosten en maatschappelijke kosten in kaart. Deze kosten werden berekend op basis van de prijs van een operatie en de maatschappelijke kosten op basis van kosteneffectiviteitanalyses. Tussen 2005-2011 en 2012-2018 daalden de zorgkosten met € 5,3 miljoen per jaar (-35%) en de maatschappelijke kosten met € 10,4 miljoen per jaar (-37%).

Een tonsillectomie en een adenotomie zijn al lange tijd de meest uitgevoerde operaties bij kinderen. Niet in alle gevallen zorgt deze ingreep voor een vermindering van ziektelast of verbetering van de kwaliteit van leven. Eerder onderzoek toonde al aan dat een afwachtend beleid bij kinderen die niet voldoen aan de Paradise-criteria (frequente tonsillitiden: > 7 per jaar, of > 5 per jaar gedurende 2 jaar, of > 3 per jaar gedurende 3 jaar) leidt tot minder operaties bij een vergelijkbare ziektelast en kwaliteit van leven.

 (Bron: NTvG, 24 mei 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties