× ABONNEREN

Mond op slot voor gewichtsverlies

3 augustus 2021 Geen reacties

Een intraoraal hulpmiddel wat zorgt voor beperkte mondopening resulteerde in gewichtsverlies bij gezonde mensen met obesitas. Het hulpmiddel zou effectief, veilig en betaalbaar kunnen zijn om de wereldwijde obesitasepidemie te bestrijden. "Het is een niet-invasief, omkeerbaar, economisch en aantrekkelijk alternatief voor chirurgische ingrepen”, aldus onderzoeker prof. Paul Brunton van de universiteit van Otago.

De onderzoekers van de Universiteit van Otago en het Verenigd Koninkrijk ontwikkelden het hulpmiddel genaamd de DentalSlim Diet Control. Het hulpmiddel bestaat uit magneten die door een tandarts op de eerste molaren worden gecementeerd en deze zorgen voor een beperkte mondopening waardoor alleen vloeibaar voedsel kan worden ingenomen.

Aan het zeer kleine vooronderzoek namen 7 gezonde volwassenen met obesitas deel. De DentalSlim Diet Control werd gedurende 2 weken in hun mond geplaatst en de deelnemers kregen in deze periode een vloeibaar dieet. Het comfort en de verdraagbaarheid werd beoordeeld met behulp van een vragenlijst.

De deelnemers verloren gemiddeld 6,36 kilo. Gedurende het onderzoek was het uitspreken van sommige woorden moeilijk en slechts enkele deelnemers voelde zich af en toe gespannen en beschaamd. Het gevoel van ongemak en het gevoel dat het leven in het algemeen minder bevredigend was, werd wel aangegeven door de deelnemers. Kwantitatieve analyses toonden daarentegen aan dat ze tevreden waren met het resultaat en gemotiveerd bleven om het gewichtsverlies door te zetten.

 (Bron: Br Dent J, 25 juni 2021

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties