× EINDEJAARSACTIE

Mondbranden: nog steeds geen remedie

12 maart 2019 Geen reacties

Patiënten met klachten van mondbranden (of anders genoemd: burning mouth syndrome) hebben feitelijk een hopeloze klacht. Voor mondbranden, dat vooral door vrouwen van middelbare leeftijd wordt gemeld, bestaat tot op heden geen juiste behandeling en zelfs een duidelijke definitie of beschrijving van deze vervelende mondklacht ontbreekt.

Tijdens een recent gehouden internationale bijeenkomst op het gebied van orale geneeskunde werd een uitgebreid systematisch literatuuronderzoek gepresenteerd. Hierin werden de onderzoeksresultaten uit alle 36 onderzoeken, die tussen 1994 en 2017 over dit verschijnsel waren verschenen, besproken. Een artikel met de bevindingen verscheen onlangs in Oral Diseases.

De onderzoekers stelden vast dat er grote verschillen bestaan in de omschrijving van de klacht, over de diagnostische criteria van het fenomeen en de selectie van patiënten als het gaat om behandeling. De onderzoekers concludeerden dat onderliggende klachten zeer waarschijnlijk de oorzaak kunnen zijn van mondbranden. Verder adviseren zij toekomstige onderzoekers zich te richten op consensus over een eenduidige definitie van de klacht met specifieke inclusie- en exclusiecriteria en daarbij betere onderzoeksgroepen samen te stellen om de klacht te kunnen onderzoeken en mogelijk een remedie voor de kwaal te adviseren.

(Bron: Oral Diseases, 20 februari 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties