× EINDEJAARSACTIE

Mondspoelmiddel draagt bij aan vermindering van viral load

9 juni 2020 Geen reacties

Van virussen met een lipidemembraan, zoals coronavirussen en influenza, is bekend dat desinfectie door een desinfectant met een hoog alcoholpercentage (60-70%) effectief is in het elimineren van de virussen van oppervlakken. Vandaar ook dat de WHO adviseert om zeep of gels met alcohol (60-70%) te gebruiken voor handdesinfectie.

Het coronavirus (SARS-CoV-2) wordt omringd door een lipidemembraan met een vergelijkbare samenstelling als de membraan van de gastheercel en het organel waar het virus gevormd wordt. SARS-CoV-2 wordt samengesteld in het endoplasmatisch reticulum van de gastheercel en vervolgens uitgescheiden. Dit bracht de onderzoekers op het idee om te kijken of mondspoelmiddelen, die vaak alcohol (14-27%) bevatten, kunnen bijdragen aan de vermindering van de virale belasting in de mond en de verspreiding van virussen. Hiertoe werd een literatuuronderzoek opgezet.

Uit de spaarzame onderzoeken waarin het effect van commercieel beschikbare mondspoelmiddelen met een laag alcoholpercentage (21-27%) en essentiële oliën werd onderzocht, bleek van de mondspoelmiddelen een virusremmend effect uit te gaan. Dit werd zowel in het laboratorium als daadwerkelijk in de mond aangetoond. Ook andere bekende mondspoelmiddelen, zoals waterstofperoxide, povidone-iodine of cetylpyridinium chlorine, hebben antivirale eigenschappen. Zo laten momenteel  mondzorgverleners hun patiënten voorafgaand aan de behandeling hun mond met waterstofperoxide spoelen.

De onderzoekers benadrukken dat er nog veel niet bekend is over het gebruik van mondspoelmiddelen in relatie tot respiratoire infecties. Zo komen virusdeeltjes die zich in de cel bevinden niet in aanraking met het spoelmiddel en is het lastig om het achterste gedeelte van de tong en de bovenste luchtwegen goed te spoelen. Ze hopen dat verder onderzoek zal uitwijzen dat het regelmatig gebruik van een eenvoudig toegankelijk mondspoelmiddel kan leiden tot het verminderen van de verspreiding van bijvoorbeeld SARS-CoV-2 in de populatie.

 (Bron: Function, 14 mei 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties