× ABONNEREN

Mondwater niet goed voor de bloeddruk

10 juni 2020 Geen reacties

Het verlagen van de bloeddruk, een van de voordelen die sporten met zich meebrengt, wordt teniet gedaan door het gebruik van mondwater na het sporten. Deze opmerkelijke bevinding vindt zijn oorsprong in de nitrietsynthese door orale commensale bacteriën, die er normaliter voor zorgt dat er een vasculaire reactie op gang komt, maar na het spoelen met mondwater minder actief wordt.

Hypotensie na het sporten (post-exercise hypotension: PEH) is een veel voorkomend fysiologisch fenomeen dat leidt tot een lagere bloeddruk na acute inspanning. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze reactie optreedt. Wel is duidelijk dat wanneer men sport, de bloedvaten stikstofoxide produceren, wat ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden. Stikstofoxide wordt afgebroken tot nitraat en daarna geabsorbeerd in de speekselklieren en uitgescheiden via speeksel in de mond. Er zijn echter bepaalde bacteriën in de mond die nitraat naar nitriet kunnen omzetten. Nitriet wordt met het speeksel ingeslikt en komt, na omzetting, terug in de bloedcirculatie als stikstofoxide. Dit houdt de bloedvaten wijd en verlaagt de bloeddruk.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje onderzochten of deze cyclus onderbroken wordt door het gebruik van mondwater. Ze keken of de nitraatreducerende activiteit van orale bacteriën een belangrijk mechanisme is om PEH te verlengen. Voor dit onderzoek deden de 15 deelnemers een loopbandtest van 30 minuten op matige intensiteit. Na het sporten spoelden de deelnemers met een placebomondwater of met een antibacterieel mondwater (0,2% chloorhexidine) om de activiteit van orale bacteriën te remmen.

De systolische bloeddruk (SBP) was bij het placebomiddel lager in vergelijking met voor inspanning. Dit ging gepaard met een toename van het circulatoire nitriet 2 uur na inspanning, dat past bij de voordelen die sporten met zich meebrengt. Bij het gebruik van mondwater na de inspanning werd het bloeddrukverlagende effect van sporten verzwakt met 61% na 1 uur na de inspanning en 2 uur na de inspanning was het effect volledig verdwenen. Bij zowel de placebogroep als bij de mondwatergroep veranderde de diversiteit aan orale bacteriën niet na inspanning.

Deze bevindingen tonen aan dat nitrietsynthese door orale commensale bacteriën een belangrijk mechanisme is om de vasculaire respons op inspanning opgang te brengen. Hierdoor wordt een lagere bloeddruk en meer spieroxygenatie bevorderd. Het spoelen met mondwater direct na sporten kan dus beter worden afgeraden.

 (Bron: Free Radic Biol Med, 1 november 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties