× ABONNEREN

Nacontrole mondholtekanker moet worden gepersonaliseerd

5 maart 2021 Geen reacties

Er bestaat geen goede onderbouwing voor een 5-jarig nacontroleprogramma van patiënten die zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom. Dit concluderen Marieke Brands en coauteurs in hun artikel in het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde (NTVT) van maart.

De auteurs komen tot deze conclusie op basis van hun onderzoek naar het huidige 5-jarige nacontroletermijn bij patiënten die zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom. Daarin stelden zij vast dat de meeste recidieven in de eerste 2 jaar na behandeling optraden. Het risico op tweede primaire tumoren blijft levenslang aanwezig en stopt niet na 5 jaar. Verder blijkt uit de literatuur geen overtuigend positief effect van nacontrole op de overleving van patiënten.

Volgens Brands et al doet een one size fits all-nacontroleprogramma onvoldoende recht aan de verschillen in risico’s op nieuwe tumoren tussen patiënten en de zorgbehoeften van de individuele patiënt. “Het gaat niet alleen maar om het vinden van tweede primaire tumoren, het gaat niet alleen maar om het vinden van recidieven, het gaat ook om de psychosociale begeleiding en functionele rehabilitatie. Dat is ook heel erg belangrijk voor patiënten en dat is een van de dingen waarbij we ons af moeten vragen: is een hoofdhals-chirurg of radiotherapeut degene die, op een volle poli, daar de meeste tijd voor heeft?”, aldus auteur Marieke Brands. Het herzien van het nacontroleprogramma biedt een mooie kans om patiënten ook op die andere gebieden optimale gepersonaliseerde nazorg te bieden.

Het artikel ‘Gepersonaliseerde nacontrole bij patiënten die curatief zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom in de mondholte’ is hier te vinden. Daarnaast verscheen op 5 maart de podcast ‘Nacontrole bij plaveiselcelcarcinoom behandeling’ met Marieke Brands en Jan de Visscher, deze is te vinden via www.ntvt.nl/denttalk/podcast.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties