× EINDEJAARSACTIE

Nieuw schooljaar: start campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’

4 september 2019 Geen reacties

Met de start van het nieuwe schooljaar en sportseizoen lanceerden deze week de KNMT en de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE) de campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’. De belangrijkste boodschap in de campagne is dat een verloren blijvende tand meteen teruggeplaatst moet worden en dat men meteen naar de tandarts gaat om ergere schade te voorkomen. Daarnaast is het voor ouders of verzorgers belangrijk te weten dat een melktand nooit teruggeplaatst mag worden omdat ander het onderliggende gebitselement beschadigd kan worden. Wel wordt geadviseerd dan toch naar een tandarts te gaan.

Tijdens sporten, buitenspelen of stoeien, kan het gebeuren dat een kind een tand verliest. Gebleken is dat veel ouders en verzorgers niet weten wat ze op dat moment moeten doen. Vanaf 2 september hangen in de tandartspraktijken die bij de KNMT zijn aangesloten posters waarop wordt uitgelegd welke stappen men moet nemen. Tandartsen wordt verzocht hun patiënten te attenderen op de publiekscampagne. Op de voorlichtingswebsite Allesoverhetgebit.nl kan de A3-poster gratis worden gedownload, zodat die ook op scholen en sportclubs kan worden opgehangen. Bovendien zijn er informatiekaartjes beschikbaar gesteld, die tandartsen kunnen meegeven aan patiënten die nauw betrokken zijn bij jeugdactiviteiten.

Beeld: KNMTDe KNMT en de NVvE zijn ervan overtuigd dat er meer blijvende tanden kunnen worden gered indien ouders of verzorgers in geval van een tandongeluk weten wat ze moeten doen. De ervaring leert dat ze met het kind in eerste instantie naar de spoedeisende hulp of huisarts gaan, terwijl ze bij een tandarts moeten zijn. Daardoor gaat veel tijd verloren. ”Alhoewel tandartsen veel patiënten zien met een tand eruit overkomt het je als individu hopelijk zelden”, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. “Het is dus vrij logisch dat mensen niet weten wat ze moeten doen. Het is belangrijk snel en goed te handelen: als je dat niet doet, kun je een tand kwijtraken. Daarom dragen wij deze boodschap zo nadrukkelijk uit. En dat zullen we blijven doen, want er staan steeds weer nieuwe trainers langs de sportvelden en er komen steeds weer nieuwe ouders bij.”

(Bron: KNMT, 30 augustus 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties