× ABONNEREN

Nieuwe en snelle screening op parodontitis

17 juni 2019 Geen reacties

Vanaf nu is een gevalideerde snelle screening op de aanwezigheid van parodontitis door niet tandheelkundige zorgverleners mogelijk met behulp van een gratis online beschikbare vragenlijst (www.perioscreening.com). De vragenlijst is opgesteld en gevalideerd door onderzoekers van ACTA.

Voor het opstellen van de vragenlijst gebruikten de onderzoekers een reeds bestaande vragenlijst en vulden deze aan met vragen over de demografische achtergrond van de patiënt. In totaal werden 156 nieuwe patiënten geïncludeerd, met onbekende tandheelkundige historie. Van de patiënten had 32,7% ernstige, 34,6% matige en 32,7% milde of geen parodontitis. Bij binnenkomst werd de vragenlijst afgenomen en speeksel verzameld. Direct hierna vond een professionele parodontale screening plaats.

Drie verschillende modellen met daarin combinaties van de vragenlijst, demografische gegevens en biomarkers bleken voldoende onderscheidend te zijn voor ernstige parodontitis en parodontitis als totaal. Op basis van de resultaten werd een online vragenlijst ontwikkeld voor een snelle parodontitisscreening met een sterk onderscheidend vermogen voor parodontitis (AUROCC van 0,91) en een sensitiviteit en specificiteit van beide 80%. Opvallend was dat biomarkers zoals MMP-8 en protease-activiteit in speeksel geen meerwaarde lijken te zijn voor het identificeren van parodontitis.

De vragenlijst kan eenvoudig door medisch specialisten worden geïmplementeerd in een klinische setting. Voor de uiteindelijke diagnose van parodontitis en de behandeling moet de patiënt worden doorverwezen.

(Bron: BMCoralhealth, 23 mei 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog