× EINDEJAARSACTIE

Nieuwe ontdekking tegen resistente bacteriën

13 juni 2019 Geen reacties

Scientias meldt dat onderzoekers van de universiteit van Sheffield erin zijn geslaagd een nieuwe manier te vinden om af te rekenen met bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Het team testte een aantal stoffen, die eerder door promovenda Kirsty Smitten waren ontwikkeld, op antibioticatresistente gram-negatieve bacteriën, waaronder Escherichia coli en de multiresistente ziekenhuisbacterie Enterococcus faecium. Een van de stoffen bleek in staat te zijn om resistente bacteriën te doden.

Gram-negatieve bacteriën zijn moeilijk te bestrijden omdat de celwand moeilijk doordringbaar is voor medicamenten. Volgens de onderzoekers werkt de stof op diverse wijzen tegen de bacterie, waardoor deze het moeilijker heeft om zich daartegen te wapenen en resistent te worden. Zo verstoord de stof de bacteriële membraanstructuur voordat er internalisatie optreedt. “Deze doorbraak kan leiden tot vitale nieuwe behandeling van levensbedreigende superbacteriën en het toenemende risico van antimicrobiële resistentie”, aldus professor Jim Thomas.

De stof heeft nog een bijzondere eigenschap. “Omdat het lichtgevend is gloeit het wanneer het wordt blootgesteld aan licht. Dit betekent dat de opname van de stof door en het effect ervan op de bacterie kan worden gevolgd met behulp van geavanceerde microscopen”, aldus Jim Thomas.

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in ACS Nano (2019; 13: 5133-5146). De onderzoekers willen de stof in volgend onderzoek testen op andere multiresistente bacteriën.

(Bron: Scientias en EurekAlert, 28 mei 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties