×

Opbeetplaat effectieve oplossing tegen tics bij Tourette-syndroom

21 november 2019 Geen reacties

Het gebruik van een orale opbeetplaat kan voor patiënten met het Tourette-Syndroom (TS) therapeutisch effectief zijn bij de het verminderen van tics. Bij tweederde van de TS patiënten was het gebruik van de opbeetplaat succesvol en leidde het gebruik van de spalk tot het verminderen van motorische en vocale tics.

De neurologische en psychiatrische aandoening TS wordt gekenmerkt door chronische motorische en vocale tics, zoals ongecontroleerd knipogen of ongepast schelden. Normaliter wordt een opbeetplaat gebruikt voor tandheelkundige behandelingen  van temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen, klemmen en bruxisme. Onderzoekers uit Japan hebben gekeken of het gebruik van eenzelfde opbeetplaat therapeutisch effectief kan zijn om TS-gerelateerde tics te verbeteren. Bij 22 patiënten met TS werd, door middel van een vragenlijst, tic scores verzameld over motorische en vocale tics. Na het gebruik van de opbeetplaat waren de scores voor beide tics gedurende tenminste 100 dagen  verminderd. Het effect van de opbeetplaat op de motorische tics is gecorreleerd aan de vocale tics. Vooral voor jongere TS-patiënten is het proberen van een opbeetplaat daarom de moeite waard.

Zowel de leeftijd waarop de tics ontstonden als de leeftijd waarop het eerste ziekenhuisbezoek plaatsvond zijn van essentieel belang. De leeftijd van deze momenten beïnvloedt namelijk de lange termijn vermindering van de motorische tics bij patiënten met TS.

(Bron: Mov Disord, 23 augustus 2019)