× ABONNEREN

Open huidwonden behandelen met speeksel

3 oktober 2019 Geen reacties

Speeksel is een potentieel nieuw therapeutisch middel voor de behandeling van open huidwonden. Menselijk speeksel kan namelijk de mond- en huidwondsluiting en de ontstekingsreactie stimuleren.

Eerder onderzoek toonde aan dat beschadigd slijmvlies in de mondholte sneller en bijna littekenvrij geneest in vergelijking met de huid, ondanks de aanwezigheid van orale pathogenen. Speeksel zou hier een verklaring voor kunnen zijn en in dat geval ook kunnen helpen bij de huidgenezing. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en ACTA hebben onderzoek uitgevoerd naar het wondgenezingsvermogen van menselijk speeksel. Voor het onderzoek hebben vrijwilligers speeksel afgestaan. Daarnaast werd gebruikgemaakt van 2 verschillende in vitro wondmodellen, namelijk een open wond gemaakt van tweedimensionale huid en een blaarwond door het aanbrengen van vriesblaren in een organotypisch gereconstrueerde menselijke huid en gingiva.

Het aanbrengen van speeksel op de gereconstrueerde huid met de blaar leidde niet tot re-epithalisatie, dit werd veroorzaakt doordat de blaar een ondoordringbare dode epidermale laag had. Daarentegen werd de aangeboren ontstekingsreactie wel bevorderd. Het plaatselijk aanbrengen van speeksel activeert namelijk de secretie van pro-inflammatoire cytokines uit keratinocyten die betrokken zijn bij de wondgenezing.

Het vervolgonderzoek met de titel 'Helpt spuug bij brandwonden?'  is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs op 6 november 2019.

 (Bron: J Tissue Eng Regen Med, 7 juni 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties