×

Opnieuw implanteren verlaagt de overleving van implantaten

31 januari 2020 Geen reacties

De overleving van implantaten op een locatie waar eerder een implantaat verloren is gegaan is lager dan de overleving die men verwachten mag voor initieel geplaatste implantaten.

De auteurs van de Universiteit van Baltimore voerden een systematisch literatuuronderzoek uit om de overleving van implantaten geplaatst na eerder implantaatfalen te achterhalen. Daarnaast hoopten ze factoren te identificeren die het succes van de herbehandeling bepaalden.

Uit de initiële zoekopdracht volgden 1331 artikelen. Na lezen bleven er 8 retrospectieve klinische cohort studies over die voldeden aan de inclusiecriteria. De auteurs vonden een overleving van 86,3% voor de opnieuw geïmplanteerde implantaten bij een follow up van 1-5 jaar. Hogere overleving werd gevonden voor implantaten met een ruw oppervlak. Omdat slechts in minder dan 15% van de gevallen ook herimplanteren mislukte, stellen de auteurs dat de meeste risico factoren van implantaatfalen te verhelpen zijn. Hierbij moet dan gedacht worden aan implantaat ontwerp, parodontitis of overbelasting.

Aangetekend moet worden dat de geïncludeerde studies meestal patiënten met diabetes of rokers betrof. Hierdoor was het niet mogelijk ook patiëntgerelateerde factoren mee te nemen in de review. De auteurs stellen dat herimplanteren een lager succespercentage heeft dan initieel implanteren en adviseren hierbij gebruik te maken van implantaten met een ruw oppervlak. Daarbij is het goed om na te gaan waarom het eerste implantaat verloren is gegaan. De meeste oorzaken zijn namelijk te verhelpen.

(Bron: J Prosthet Dent, januari 2020)