× ABONNEREN

Orofaciaal fysiotherapeut belangrijke partner bij bruxisme

13 mei 2019 Geen reacties

Fysiotherapeut-gnatholoog Simone Gouw onderzocht bruxisme vanuit fysiotherapeutisch perspectief en concludeert dat de hypothese van slaapbruxisme als een centraal gereguleerd mechanisme door haar onderzoek wordt ondersteund. Tevens stelt zij dat een orofaciaal fysiotherapeut een belangrijke partner is in het diagnostisch en therapeutisch proces bij bruxisme vanwege het musculoskelettale aspect en de kennis en vaardigheden van de fysiotherapeut op het gebied van spierproblemen en gerelateerde factoren.

Gouw onderzocht onder meer of spierrekkingsoefeningen geïndiceerd zijn bij bruxisme, waarvoor uit haar literatuuronderzoek een indiciatie leek te zijn. Klinisch onderzoek kon dat echter niet bevestigen; er werd zelfs een kleine toename van bruxisme na spierrekkingsoefeningen gevonden. Wel kon een toename van pijnvrije actieve maximale mondopening en een toename van de pijndrempel van de kauwmusculatuur worden vastgesteld. Verder wees een ander experimenteel onderzoek uit dat er een sterke en significante correlatie is tussen kauw- en nekmuscultuur tijdens slaapbruxisme (84,9%). Ten slotte stelde Gouw vast dat de rol van boosheid en frustratie op zelfgerapporteerd bruxisme verwaarloosbaar was, maar dat er grote interpersoonlijke verschillen zijn. Ze kon wel de relaties tussen stress en waakbruxisme, roken en slaapbruxisme en angst en waakbruxisme bevestigen.

Op 8 mei 2019 promoveerde Simone Gouw aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op haar proefschrift ‘Bruxism and physica therapy - a physio-logical perspective’. Promotor was prof. dr. N.H.J. Creugers en copromotoren waren dr. S.I. Kalaykova en dr. A. de Wijer.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties