× EINDEJAARSACTIE

Parodontitis vergroot kans op longontsteking op IC

13 november 2020 (1 reactie)

Mensen met parodontitis die opgenomen worden op de intensive care (IC), hebben meer kans op een nosocomiale longontsteking (een longontsteking opgelopen in het ziekenhuis) dan mensen zonder parodontitis.

Parodontitis wordt in verband gebracht met veel systemische aandoeningen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen. Een nosocomiale longontsteking is een infectie van de longen die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën, die een patiënt ten minste 48-72 uur na ziekenhuisopname kan oplopen. Het doel van de onderzoekers was om de relatie tussen parodontitis en nosocomiale longontsteking bij patiënten op de IC te beoordelen.

De Braziliaanse onderzoekers raadpleegden 5 databases die allen geen beperkingen hadden met betrekking tot taal en publicatiedatum. Van de 560 geselecteerde onderzoeken ondergingen er 10 een tekstanalyse. Hiervan kwamen 5 patiënt-controleonderzoeken in aanmerking en werden allemaal meegenomen in de meta-analyse.

Het onderzoek liet zien dat er een positief verband is tussen parodontitis en nosocomiale longontsteking (OR 2,55). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bacteriële biofilm bij parodontale aandoeningen een belangrijke rol speelt als reservoir van micro-organismen die de nosocomiale longontsteking veroorzaken. De longontsteking kan het gevolg zijn van aspiratie van pathogenen uit de mondholte en orofarynx naar de onderste luchtwegen.

 (Bron: Oral Health Prev Dent, 12 februari 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties

Friday 13th November 2020 — E.G. Winkel
Maar wat vergeten wordt in deze publicaties is de tong. Laten we eens standaard invoeren dat mensen hun tong reinigen, bij intuberen op de IC zeker, wat denk je dat je allemaal in de longen druk van het achterste gedeelte van de tong. Ga direct naar Clevercool.com en bestel de als beste geteste Scrapy tongreiniger