× ABONNEREN

Parodontitisbehandeling mogelijk van belang bij hypertensie

16 december 2019 Geen reacties

Parodontitis wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hypertensie en een hogere systolische of diastolische bloeddruk. Mogelijk kan parodontale therapie dan ook een bijdrage leveren aan de behandeling van hypertensie (diastolische druk > 140 mmHg en systolische druk > 90 mmHg).

Na recent onderzoek, dat een verband suggereert tussen parodontitis en hypertensie, hebben onderzoekers uit Engeland kritisch gekeken naar het bewijsmateriaal van dit verband. In totaal werden door middel van een systematisch literatuuronderzoek 81 onderzoeken geselecteerd, waarvan 40 werden meegenomen in een meta-analyse. Patiënten met ‘matig tot ernstige’ en ‘ernstige’ parodontitis hadden een hogere kans op het optreden van hypertensie (odds ratio 1,22 en 1,49 respectievelijk). Daarnaast hadden patiënten met parodontitis gemiddeld een hogere systolische en diastolische bloeddruk in vergelijking met patiënten zonder parodontitis. Ook lieten 5 van de 12 interventieonderzoeken na parodontale therapie een verlaging van de bloeddruk zien.

De resultaten van dit onderzoek tonen niet doorslaggevend aan dat parodontale therapie daadwerkelijk de bloeddruk zou kunnen verlagen. Daarvoor zijn longitudinale onderzoeken nodig waarin gecorrigeerd kan worden voor factoren die het verband beïnvloeden, zoals leeftijd, roken en sociaal-economische status. Daarnaast suggereren de resultaten dat behandeling van parodontitis niet alleen de orale gezondheid verbetert, maar ook van belang is bij de behandeling van patiënten met hypertensie.

 (Bron: Cardiovasc Res, 24 september 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog