× EINDEJAARSACTIE

Passen witte tanden bij een groene leefstijl?

21 oktober 2020 Geen reacties

Een elektrische tandborstel heeft meer impact op het milieu dan handtandenborstels. De potentiële bijdrage aan klimaatverandering is zelfs 11 keer groter dan een handtandenborstel van bamboe.

De wereldwijde gezondheidszorg draagt bij aan de uitstoot van CO2 en in Engeland is de Nationale Health Service (NHS) zelfs verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot. Een instelling die gericht is op de gezondheid van mensen, draagt dus in grote mate bij aan de vervuiling van de planeet.

De onderzoekers uit Engeland gebruikten de tandenborstel als medisch hulpstuk om te kijken of het mogelijk is deze langs een duurzaamheidsmeetlat te leggen en te achterhalen waar de grootste winst voor het milieu gehaald kan worden en welke tandborstel het duurzaamst is. Hiervoor werden een plastic handtandenborstel, een bamboe handtandenborstel, een handtandenborstel van bioplastic met een vervangbare borstelkop en een elektrische tandenborstel beoordeeld met behulp van levenscyclusanalyse (LCA).

Onder de aannames waarmee gewerkt werd bleek dat de negatieve impact op landgebruik, en als gevolg hiervan op biodiversiteit en leefgebied, van elektrische tandenborstels 36 keer groter was dan van bamboe tandenborstels. De productie van bamboe wordt momenteel beschouwt als een CO2 neutraal proces.

De verwachting is dat producenten steeds vaker gebruik gaan maken van LCA om de impact van hun producten op het milieu zichtbaar te maken voor de consument. Ook medische producten en processen zullen steeds meer onderworpen gaan worden aan LCA zodat ook de gezondheidszorg gaat bijdragen aan een duurzame samenleving.

 (Bron: Br Dent J, 11 september 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties