× EINDEJAARSACTIE

Plantextract silibinine mogelijk sleutel tegen botafbraak bij diabetes

19 september 2019 Geen reacties

Met haar promotieonderzoek heeft Xiaoyu Sun kunnen achterhalen dat bij proefdieren met diabetes en parodontitis de mitochondriale disfunctie ernstiger was dan bij proefdieren met alleen parodontitis. Diabetische proefdieren met parodontitis hadden ook ernstiger botverlies, parodontale cel apoptose en mitochondriale oxidatieve stress. Met deze bevindingen legde Sun tevens een basis voor het klinische gebruik van silibinine, een plantextract met sterke antioxidante en mitochondriale beschermende eigenschappen. Dit zou mogelijk bij de behandeling van met diabetes geassocieerde parodontitis ingezet kunnen worden.

Diabetes zorgt voor een verhoogd risico op botschade en daaruit voortvloeiend vroegtijdig tandverlies en botafbraak. Sun trachtte de reden hiervoor in haar promotieonderzoek te achterhalen.

Allereerst bood het onderzoek van Sun inzichten in de rol van lokale en systemische oxidatieve stress en de nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2)-downregulatie bij parodontaal weefselverlies, geassocieerd met diabetes. De remming van oxidatieve stress en de regulering van Nrf2-afhankelijke antioxidanten zouden nieuwe therapeutische strategieën voor parodontitispatiënten met diabetes kunnen zijn. Daarnaast toonde Sun aan dat verhoogde mitochondriale oxidatieve stress, verminderde mitochondriale functie en gecompromitteerde mitochondriale bio genese bijdragen aan de verergerde pathogenese van parodontitis bij diabetes. Onderdrukking van mitochondriale oxidatieve stress en herstel van mitochondriale disfunctie zou een nieuwe aanpak hiertegen kunnen vormen. Volgens Sun zou dat met silibine, een extract van mariadistelzaad, mogelijk zijn.

Op 11 september 2019 promoveerde Xiaoyu Sun aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Oxidative stress and mitochondrial abnormalities in diabetic bone diseases’. Promotor was prof. dr. D. Wismeijer en copromotor was dr. G. Wu.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties