× ABONNEREN

Positieve patiënt-tandartsrelatie begint op jonge leeftijd

3 december 2019 Geen reacties

Negatieve ervaringen bij de tandarts op jonge leeftijd hebben langdurige schadelijke gevolgen voor de mondgezondheid op latere leeftijd. Daarnaast zijn tandartsbezoeken op jonge leeftijd van essentieel belang voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen de tandarts en zijn patiënt.

Dit concluderen Zweedse onderzoekers op basis van onderzoek dat zich richtte op de associatie tussen negatieve tandheelkundige ervaringen bij kinderen en tandverlies op latere leeftijd. Daarnaast onderzochten zij de rol van recente tandartsbezoeken bij deze associatie. In totaal werden 6.154 Zweedse volwassenen bevraagd over eventuele negatieve ervaringen bij de tandarts in hun jeugd. De deelnemers waren in 1992, bij de start van het onderzoek, 50 jaar oud. Daarna ontvingen ze om de 5 jaar een vragenlijst om tandverlies in kaart te brengen. In totaal ontvingen de deelnemers 6 vragenlijsten.

Het hebben van een negatieve ervaring als kind bij de tandarts bleek positief geassocieerd met een grotere kans op tandverlies op latere leeftijd en de mate van tandverlies gedurende 25 jaar. De onderzoekers suggereren dat er een associatie bestaat tussen een tandartsbezoek in het voorafgaande jaar en een negatieve tandheelkundige ervaring als kind. Daarnaast was een tandartsbezoek in het voorafgaande jaar geassocieerd met minder tandverlies, hoewel de experimentele opzet van dit onderzoek geen uitspraken over de redenen toestaat.

 (Bron: J Dent, september 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties