× ABONNEREN

Promotie A.E. Gerritsen: Verkorte tandboog en levenskwaliteit

20 april 2018 Geen reacties

Anneloes Gerritsen onderzocht of een verkorte tandboog van invloed is op de levenskwaliteit, of verkorte tandbogen bestendig zijn op de lange termijn en hoe patiënten met een verkorte tandboog dit ervaren.

Het bleek dat de levenskwaliteit van mensen met een verkorte tandboog vergelijkbaar is met die van mensen met een volledige dentitie. Tevens bleek dat verkorte tandbogen wel lange tijd kunnen functioneren, maar dat ze wel meer onderhoud nodig hebben. De patiënten met een verkorte tandboog ervaarden dat op verschillende manieren. Voor sommigen was sprake van een directe of indirecte acceptatie van de verkorte tandboog, anderen wensten toch vervanging van de afwezige gebitselementen.

Gerritsen verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek tandartsen kunnen helpen bij het beter informeren van hun patiënten indien sprake is van ontbrekende gebitselementen.

Op 20 april 2018 promoveerde Anneloes E. Gerritsen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op haar proefschrift ‘The shortened dental arch concept re-evaluated’. Promotoren waren prof. dr. N.H.J. Creugers en prof. dr. P.F. Allen. Copromotoren waren dr. D.J. Witter en dr. ir. E.M. Bronkhorst.

Eerder verscheen een bijdrage over haar promotieonderzoek in ‘Onder de loep’ van 7 maart 2014.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties