× EINDEJAARSACTIE

Quaternair ammonium als antibacteriële coating voor orthodontische apparatuur

9 september 2019 Geen reacties

Cariës zou mogelijk voorkomen kunnen worden met behulp van antibacteriële coatings op bijvoorbeeld orthodontische apparatuur. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Mari Miura Sugii.

Een vaak voorkomend klinisch probleem is biofilmvorming rondom gecementeerde orthodontische brackets. Aangezien dit de behandelprognose kan belemmeren en de mondgezondheid van de patiënt aantast, is de ontwikkeling van antibacteriële materialen voor de orthodontie van belang. Miura Suggii zocht naar een manier om dat te realiseren.Antibacteriële activiteit kan op diverse manieren worden bereikt, maar Miura Sugii focuste zich op materialen die zogenoemde quaternaire ammoniumverbindingen bevatten. Deze verbindingen staan bekend om de doeltreffendheid tegen een grote verscheidenheid aan bacteriën. Dit kan door middel van vertraagde afgifte of door middel van direct contact met de brackets. Voor de toepassing op intraorale orthodontische apparatuur van metaal werden nieuwe coatings ontwikkeld met quaternair ammonium. Uit het onderzoek bleek dat dit mogelijk cariës zou kunnen voorkomen. Tevens combineerde zij deze quaternaire ammoniumverbindingen met een commercieel tandheelkundige sealant (Biscover™). Het bleek dat zelfs na lichttharding het quaternaire ammonium nog steeds antibacteriële eigenschappen vertoonde.

Antibacteriële coating op orthodontische brackets.(Beeld: M. Miura Sugii)

Op 9 juli 2019 promoveerde Mari Miura Sugii aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Quaternary ammonium compounds to prevent oral biofilm formation’. Promotoren waren prof. dr. H.C. van der Mei en U.P. Rodrigues Filho. Copromotoren waren dr. P.K Sharma en F.H. Baggio Aguiar.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties