× ABONNEREN

Richtlijn ‘Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatiegebruik en polyfarmacie’ gepubliceerd

20 april 2021 Geen reacties

Zeer recent is de nieuwe klinische praktijkrichtlijn (KPR) ‘Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie’ gepubliceerd door het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO). De KRP gaat over het gebruik van medicamenten en de gevolgen daarvan voor de mondgezondheid door de bijwerking xerostomie en/of hyposialie.

De richtlijn is bedoeld voor tandartsen, tandarts-specialisten en mondhygiënisten. Ook andere zorgverleners, zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen, tandprothetici, en andere geïnteresseerden kunnen de richtlijn raadplegen.

Veel ouderen gebruiken diverse medicamenten tegelijkertijd (polyfarmacie), omdat zij vaak meer dan 1 acute of chronische ziekte hebben. Medicamenten hebben vaak ongewenste bijwerkingen, die eventueel bestreden worden met andere medicamenten. De meest voorkomende bijwerking in de mondzorg is xerostomie/hyposialie. In de KPR worden de signalering, de maatregelen en de communicatie met de patiënt, apotheker of en andere zorgverleners van problemen ten gevolge van xerostomie en/of hyposialie geassocieerd met het gebruik van (bepaalde soorten en/of veel) medicamenten behandeld.

De nieuwe klinische praktijkrichtlijn is ontwikkeld door een Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) onder verantwoordelijkheid van het KIMO. De ROC stond onder voorzitterschap van em. prof. dr. Cees de Baat, emeritus hoogleraar Geriatrische Tandheelkunde aan het Radboudumc. De KPR voldoet aan de eisen van Evidence Based Richtlijnenontwikkeling (ERBO), de hoogst mogelijke wetenschappelijke standaard.

 (Bron: KIMO, 9 april 2021)

De volledige richtlijn en andere documenten zijn te vinden via https://www.ntvt.nl/kimo-richtlijn-mondzorg-voor-ouderen. In de juni-editie van het NTVT zullen zowel een casus als een interview over de nieuwe richtlijn te vinden zijn! Wil je meer weten over speeksel en monddroogte, ga dan naar het NTVT themanummer over Speeksel.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties