× ABONNEREN

Roodharigen hebben andere gevoeligheid voor pijn

14 mei 2021 Geen reacties

Op de vraag waarom mensen en muizen met rood haar een andere gevoeligheid hebben voor bepaalde soorten pijn dan andere mensen en muizen is een antwoord gevonden. Bij mensen met rood haar werken de MelanoCortine-1-Receptoren (MC1R) in de melanocyten, de huidcellen die pigment produceren, niet goed. Dit verstoort het evenwicht tussen gevoeligheid en tolerantie voor pijn.

De onderzoekers bestudeerden roodharige muizen die, net als bij mensen, pigmentcellen hebben waarin de MC1R’s niet functioneren en daarnaast een hogere pijndrempel vertonen. Ze ontdekten dat het verlies van de functie van de MC1R’s maakt dat de melanocyten lagere niveaus afscheiden van het molecuul ProOpioMelanoCortine (POMC). POMC zit in verschillende hormonen, waaronder in de hormonen die het evenwicht in stand houden tussen opioïde receptoren -die pijn onderdrukken- en MC1R’s die de gewaarwording van pijn versterken. Bij roodharige muizen, en mogelijk ook bij mensen, komen beide hormonen op lage niveaus voor, wat elkaar in balans zou moeten houden. Maar het lichaam produceert ook nog andere, niet op melanocyten gebaseerde stoffen, die ook opioïde receptoren activeren. Het effect van lagere niveaus van de aan melanocyten verbonden hormonen zijn meer opioïde signalen, wat ervoor zorgt dat je minder gevoelig bent voor pijn.

De resultaten suggereren nieuwe manieren om de natuurlijke processen van het lichaam die de perceptie van pijn controleren te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door geneesmiddelen te bedenken die MC1R’s, betrokken bij het voelen van pijn, blokkeren.

 (Bron: Sci Adv, 2 april 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties