×

Start leergang buitenlandse tandartsen

16 januari 2019 Geen reacties

De KNMT start in februari 2019 de leergang ‘Thuis in de Nederlandse mondzorg’ voor buitenlandse tandartsen die vertrouwd willen worden met het werken in de Nederlandse mondzorgpraktijk.

Wat wij zien is dat in het buitenland opgeleide tandartsen over het algemeen technisch goed zijn opgeleid. Ook moeten tandartsen vanaf het begin Nederlands spreken. Maar een taal spreken is voor goede communicatie met de patiënt niet voldoende. Het gaat ook om het kunnen lezen van non-verbale communicatie en van omgaan met cultuurverschillen. Daar speelt deze leergang op in”, aldus KNMT-voorzitter Wolter Brands. Daarnaast stelt de KNMT dat de werkwijze in Nederland vaak anders is dan in het land van herkomst. “Hier werken we veelal preventief met patiënten die op controle komen. En doen we het werk samen, in teams. Tot slot is er nog de specifieke wet- en regelgeving om rekening mee te houden, zoals specifieke hygiëneregels of die voor het maken van röntgenfoto’s. Deze leergang moet buitenlandse tandartsen helpen sneller te laten integreren. Tegelijkertijd hopen we zo praktijkhouders te ontlasten in de begeleiding van hun nieuwe collega’s”, aldus Brands.

De KNMT dringt al jarenlang bij de overheid aan de opleidingscapaciteit uit te breiden, maar zolang dit niet het geval is, wil ze met deze leergang de kwaliteit van de mondzorg waarborgen.

(Bron: KNMT, 11 december 2018)